IKLAN

 

Nampak gayanya pertikaian antara tali mono (tangsi) dan tali braided (sulam / benang) yang mana satu lebih efisien, belum menemui titik noktah.

Sehingga ke hari ini masih ada sesetengah pihak mendakwa tali braided lebih bagus dan sesetengah pihak lain tetap berpegang dengan kelebihan tali mono.

 

Oleh yang demikian, kami membuka satu topik untuk diperdebatkan dan berikut merupakan petikan yang telah kami tapis untuk disiarkan supaya korang dapat menilai sendiri, tali manakah yang lebih bagus.

Apa kata netizen:

 

AHMAD FAIRUS

“Pendapat saya kedua-dua perlu ada. Sesuai pada tempat dan teknik pancingan. Saya suka teknik casting menggunakan softbait.

Kalau guna jighead dan open hook, saya suka guna tali mono. Biasanya setup light, kalau kawasan heavy cover baru saya gunakan braided.

Bagi setup medium atau heavy, kalau untuk hardlure dan popper/flutter… saya suka guna mono.

Dan yang lain-lain saya guna braided. Kalau kira undian, saya lebih suka mono kerana murah dan effective.”

 

BILIS SURFCASTER

“Saya lebih suka guna braided line sebab ianya sesuai untuk kebanyakan kaedah memancing.

Seperti popping, jigging kedua pancingan ini memerlukan medium heavy atau heavy setup. Begitu juga dengan bottom dan light casting.

Kalau di tempat terbuka boleh gunakan mono tetapi untuk di tempat yang penuh reba kayu memerlukan tali yang lebih kuat seperti braided line.

IKLAN

Braided line juga mempunyai kelebihan dan kekurangan. Kelebihannya ialah diameter tali yang halus tetapi kuat dan juga ringan untuk membuat balingan yang lebih jauh.

Kekurangannya pula adalah menangkap angin. Kita boleh lihat di mana-mana pertandingan memancing di pantai.

Kita boleh buat perhatian jika angin kuat kita baling tali kita akan membentuk seperti melengkung sedikit.”

 

WAN MUHD FIRDAUS

“Ikut kesesuaian ikan yang kita nak tangkap. Kalau main ikan kuku, mesti nak kena pakai mainline mono.

Kalau main casting sedap pakai braided tapi di Jepun ramai pakai mono untuk casting largemouth bass.

Kesimpulannya, tali mono lebih baguslah maknanya.”

 

TARIK MOHD SALEH

IKLAN

“Teori mengatakan braided lebih seganda kekuatan dia daripada mono. Malah ia telah dibuktikan di lapangan.

Teori bukan sekadar teori malah ianya benar. Jadi, korang boleh nilai sendiri tali mana yang lebih bagus.”

 

MOHD SAIFUDIN

“Tali tangsi ni kita buat main patin kat kolam… benang buat main kat laut dan kolam air masin. Haa… senang kerja. Tak perlu nak bertekak mana yang lebih bagus.”

 

FARIN SAMSUDIN

“Braided takde spring, tapi proven sebab kukuh. Mono ada spring, maksud spring tu dia boleh memeri.

Kira kalau drag mati pun ikan dalam air still boleh tarik tali dan mengurangkan impak tarikan, lagi best.

Mono kekadang invisible dalam air. Jadi, peluang untuk strike ikan lebih tinggi.”

 

NAZRI RUSLI

“Mono… lebih sensitif, senyap dan ada regangan. Ia adalah nikmat pancingan maksimum. Braided…. diameter halus, kuat, kasar.

Tapi strike memang tak ingat. Dua-dua ada kelebihan. Jadi, pakai je dua-dua.”

 

MOHD ZAHIR

“Saya pilih braided sebab dah serik guna mono. Mono ni jenis spring kalau sangkut kat reba atas air lepas tu kita tarik kuat-kuat gewang akan terbang laju ke arah kita.

Dah kena sekali terus serik nyaris kena muka sempat tepis melekat kat tangan. Memang tak guna mono lagi dah.”

 

KAIL BERACUN

“Kalau nak cast atau surfcast sesuai guna braided. Kalau pancing kat tebing jer saya guna tali mono jer… ikut atas kesesuaian semasa.

Pandai-pandailah buat keputusan dengan bijak.”

 

KHAIRIL ADLI

“Tali mono jadi pilihan saya. Tali mono lebih sensitif bila ikan yang menyentuh umpan. Tak kisah apa jua tali, apa yang penting tentangan semasa beraksi.

Keasyikannya tak dapat dibandingkan jika menggunakan braided.”