IKLAN

 

Kita sudah menyiarkan jenis-jenis ikan yang bersengat. Kita juga sudah senaraikan carta sengatan ikan… yang mana paling berbisa dan dan yang mana pula yang kurang biasanya.

Tapi kita belum pernah pula berkongsi pengalaman terkena sengat ikan-ikan bersengat ini.

 

Tidak kiralah sama ada sengat pari, sembilang, baung atau apa-apa lagi ikan yang bersengat… ceritakan kepada kami pengalaman berdenyut anda itu.

Sekurang-kurangnya ia menjadi teladan kepada pemancing lain agar berhati-hati ketika memancing ikan jenis bersengat ini.

 

 

(Apa kata netizen)

 

 💡  AMIRUL RASYID ABD AZIZ

“Sengat sembilang pernah kena… sembilang usat pun pernah. Tambah-tambah lagi time Maghrib pulak kena, memang padu teruk la.

Sembilang punya penangan pulak memancut darah macam kes jenayah. Hahaha…”

 

 💡  HARRACE FADYLA

IKLAN

“Pernah kena sengat sembilang masa nak buka mata kail. Time zaman-zaman hero dulu buka pakai tangan je… sekali melekat kat jari daa.

Dah cabut semua… try ikut petua orang gigit ekor ikan tu. Time tu bukan takat gigit ekor je… siap gigit separuh lagi tak dan jugak tetap sakit.

Lepas tu nak dikencingkan tapi air tak mau keluar pulak dah. Terpaksa suruh member kencingkan.

Tak fasal-pasal kena kencing hidup-hidup dengan member. Sudahnya ke klinik jugak. (Pesanan khidmat masyarakat dari saya…  standby la playar kalau pergi memancing).”

 

 💡 AZMI AZRIEL FARHAN

“Semilang punya penangan 3 hari 3 malam aku tak tau perubahan siang ke malam, malam ke siang. 6 kali injection pun tak jalan. Rasa macam nak kerat je jari.

Kebas sampai la ni padahal dah berbulan-bulah dah kenanya. Finally doktor sahkan jari aku takleh kembali normal. Nampak tak power tak power semilang.”

 

 💡 AIDIL AKMAL

IKLAN

“Haha… saya pernah kena sengat ikan sembilang sampai bengkak kaki. Nasib baik sepupu berpengalaman. Sepupu saya ikat tali kat paha tak nak bagi bisa naik smpai atas.

Dia letak air bateri kereta dekat tempat kena sengat. Sakit cuma Allah je yang tahu… tapi dalam masa sehari bengkak tu surut. Alhamdulillah sembuh.”

 

 💡 KHAIROL ANUAR LATIP

“Aku pernah kena sengat sembilang kampung je. Besar jari telunjuk je ikannya. Tapi time habis mancing dan nak balik, tangan dah tak boleh nak bawak motor. Nyut nyut nyuuutttt rasanya!”

 

 

 💡 ZARIFF RAZALI

“Kena duri ikan belukang. Terpacak kat jari. Mungkin dah tertusuk sampai tulang jari kot. Makan masa 3 bulan jugak baru hilang rasa sengal dengan kebas kat area kena tusuk tu.”

 

 💡 HAFIZ SHAFINAS

“Pernah kena sengat dengan ikan kitang. Sekali kena terus nyut-nyut. Tak tahan sangat… kencing terus kat tangan. Lepas tu rendam dalam air laut… Alhamdulillah. Lepas tu mula dah kurang sakitnya.”

 

MARWAN DLUFFY

“3 hari tengok jiran duduk cabut rumput kat laman rumah dia. Tanya apa pasal rajin sangat. Dia kata kena sengat sembilang.

Tak boleh duduk diam tangan berdenyut-denyut… Hahaha. Tak sangka pulak sengat sembilang ni boleh buat orang jadi rajin.”

 

KHARUL RIDZUAN ISMAIL

“Rasanya semua jenis ikan dah kena sengat kecuali pari. Sakit tu je nak kabo… kena ibu sembilang sampai habis makanan dalam peti ais mak aku, aku makan.”

 

FADHYL WAN

”Nak share satu petua… kalau kena sengat cepat-cepat belah perut ikan tu ambil hempedu ikan dan letak pada tempat yang kena sengat. Insha-Allah… tapi kalau ikan laut tak tau la. Hehehe… setakat ni try ikan sungai je.”