Kali ini kami ingin mendedahkan beberapa teknik memancing yang diamalkan oleh pemancing di negara kita dengan rakusnya dalam memburu ikan idaman. Sekurangnya korang mesti pernah cuba satu teknik memancing. Ayuh kita tengok.

 

Popping

Teknik ini lebih mirip seperti casting. Bezanya ialah penggunaan replika umpan tiruan yang dinamakan ‘popper’ dalam pelbagai bentuk, warna , saiz dan jenis. Popper akan menghasilkan bunyi ‘poop’ yang menggiurkan ikan seperti gerepoh ( GT ) ketika proses mengarau selepas lontaran. Teknik ini banyak meniru pergerakan ikan terbang di permukaan air.

 

Variasi Teknik Memancing Yang Perlu Diketahui

 

Jigging

Teknik ini mengilat secara mengujun (henjut) menggunakan umpan tiruan yang di panggil ‘jig’. Jig biasanya diperbuat daripada kepingan timah/objek berat kemudian dibentuk seperti ikan dan dicat dengan warna garang dan terang yang luminous atau pendar cahaya.

 

Teknik ini memerlukan ketekunan dan stamina tinggi kerana pemancing perlu menghenjut jig pada tempoh tertentu seperti slow atau laju pada kiraan tertentu untuk menarik perhatian ikan. Jig akan dihulurkan semula ke dasar kemudian dikarau kembali dengan kepantasan yang tinggi sambil mengujun joran berselang seli ketika proses karauan laju. Boleh kempis perut dibuatnya!

 

IKLAN

Variasi Teknik Memancing Yang Perlu Diketahui

 

Sekiranya teknik ini dipraktikkan di tebing atau jeti, ia dinamakan jig cast. Nama je lain sket tapi menghenjun tetap kena henjun!

 

Bottom fishing

Berkait rapat dengan teknik memancing menggunakan umpan dengan kaedah tradisional. Umpan perlu dilabuhkan ke dasar dengan sasaran tertumpu kepada spesies ikan dasar. Boleh dipraktikkan di kolam, sungai, tasik, paya, laut atau tali air tepi sawah belakang rumah.

 

Variasi Teknik Memancing Yang Perlu Diketahui

 

IKLAN

Drifting

Menggunakan umpan hidup dan dilepaskan ke sasaran tanpa menggunakan batu ladung. Pelampung dan belon sering digunakan sebagai penanda. Teknik ini sesuai dipraktikkan untuk mencari ikan separa air seperti tenggiri, layaran.

 

Variasi Teknik Memancing Yang Perlu Diketahui

 

Trolling

Menggunakan umpan ikan, sotong atau gewang . Teknik tundaan dilakukan dengan bot atau sampan berinjin pada kelajuan perlahan antara 5 hingga 10 batu nautika sejam. kalo nak rempit lebih laju lagipun boleh. tapi penat la GT, tenggiri, talang atau baracuda nak sambar umpan .

 

IKLAN

Variasi Teknik Memancing Yang Perlu Diketahui

 

Fly fishing

Teknik yang berasal dari benua Eropah dan makin popular di negara kita. Teknik yang perlu dipelajari untuk mengawal balingan/ hayunan tali alistik ke sasaran, bukan main belasah je! fly fishing hanya boleh dipraktikkan di kawasan yang lapang dan menggunakan umpan tiruan.

 

Variasi Teknik Memancing Yang Perlu Diketahui

 

 

Floating

Teknik menggunakan pelampung. Ia merupakan teknik memancing yang agak mudah kerana baling saja umpan korang kat lubuk idaman dan perhatikan pelampung setiap masa. Namun pengetahuan untuk melabuhkan para umpan adalah sangat penting.

 

Variasi Teknik Memancing Yang Perlu Diketahui

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI