Jika anda ingin memancing di perairan air masin dari muara hingga ke laut dalam dan ingin menjadikan ikan sebagai umpan utama, pilihlah ikan yang disenaraikan ini.

 

Ikan Belanak

Boleh dianggap sebagai umpan terbaik bagi pancingan pantai atau pesisir. Sekiranya ingin memancing siakap, pari, kerapu atau jenahak maka jangan lupakan ikan belanak ini. Selain digunakan sebagai umpan hidup, belanak juga boleh digunakan secara hirisan isi ikan. Isinya yang agak pejal dan kulit yang liat membolehkan ia bertahan dengan baik pada mata kail sehingga dimakan ikan.

 

Variasi Ikan Pilihan Terbaik Dijadikan Umpan

 

Ikan Bilis

Sama ada dalam keadaan hidup atau sudah mati tetapi dalam keadaan segar, ikan bilis merupakan ikan yang sangat berkesan untuk dijadikan umpan. Berikutan sukar untuk memperolehinya, ikan bilis hidup lebih banyak digunakan bagi pancingan di kelong. Sekiranya anda berjaya apollo ikan bilis ini, maka cerahlah peluang anda untuk strike ikan gred A.

 

Variasi Ikan Pilihan Terbaik Dijadikan Umpan

 

Ikan Tamban

Umpan yang sangat berharga jika digunakan ketika ia masih hidup. Apa saja ikan pelagik atau pemangsa seperti tenggiri, talang, senangin atau jenahak jarang melihat saja umpan tamban melintas di depan matanya. Malah ikan pemangsa bersaiz besar seperti ikan layaran turut menggemari aksi tamban hidup ini. Hirisan isinya juga sesuai digunakan sebagai umpan.

IKLAN

 

Variasi Ikan Pilihan Terbaik Dijadikan Umpan

 

Ikan Pelaling

Ramai yang berasa sayang untuk menggunakan umpan ini ketika ia masih hidup. Tetapi jika inginkan strike dari layaran, tenggiri atau barracuda maka cangkuklah ikan kembung ini pada mata kail. Selain digunakan sebagai umpan hidup, kembung juga boleh digunakan dalam keadaan segar dalam bentuk seekor mahupun secara hirisan. Keluarga ikan kembung yang lain seperti pelaling juga sangat efektif.

 

Variasi Ikan Pilihan Terbaik Dijadikan Umpan

 

Ikan Selayang

Ikan selayang atau sardin merupakan antara umpan hidup yang popular di perairan Laut China Selatan. Ramai pemancing yang percaya jika memperolehnya hidup-hidup maka berpeluang cerah untuk mendapatkan ikan pemangsa. Malah jika digunakan ketika ia masih segar ia turut berpeluang untuk memikat kerapu, merah, aruan tasik dan lain-lain lagi.

IKLAN

 

Variasi Ikan Pilihan Terbaik Dijadikan Umpan

 

Ikan Selar

Ikan selar (terutamanya selar kuning) merupakan ikan pelagik yang wajib dipancing di kawasan unjam sebagai persediaan umpan hidup untuk memancing. Berbanding ikan tamban atau kembung, ikan selar lebih berdaya tahan apabila dijadikan umpan. Namun apabila sudah mati di mata kail, ia kurang berkesan untuk dijadikan umpan.

 

Variasi Ikan Pilihan Terbaik Dijadikan Umpan

 

Ikan Tongkol

IKLAN

Umpan yang sinonim untuk pancingan laut dalam bagi memburu ikan-ikan monster seperti ruby snapper, kertang, yu kemejan dan lain-lain lagi. Ikan tongkol sememangnya umpan yang sangat berkesan berikutan memiliki darah yang banyak, struktur daging yang pejal dan kulit yang sangat liat. Selain digunakan dalam bentuk hirisan, ia juga sesuai digunakan seekor untuk memburu ikan monster.

 

Variasi Ikan Pilihan Terbaik Dijadikan Umpan

 

Ikan Cabuk

Ikan parang atau lebih popular dengan nama cabuk agak kurang digunakan sebagai umpan oleh pemancing masa kini. Ikan parang yang manis isinya ini cukup digemari oleh kebanyakan ikan seperti tenggiri, ebek, malong, pari dan lain-lain lagi. Selain digunakan secara potongan atau hirisan,ia juga digunakan dalam bentuk seekor khususnya untuk menjerat tenggiri.

 

Variasi Ikan Pilihan Terbaik Dijadikan Umpan

 

Ikan Jenjulung

Jika di estuari atau pancingan muara, ikan jenjulung ini sememangnya umpan killer bagi memancing siakap merah. Namun ikan lain seperti todak dan barracuda turut membaham umpan ini. Namun bagi pemburu MJ atau siakap merah di beberapa lokasi seperti Kuala Trong atau Kuala Selinsing, ikan jenjulung dijadikan umpan alternatif sekiranya gewang tidak memperoleh respon.

 

Variasi Ikan Pilihan Terbaik Dijadikan Umpan

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI