Dedak pam sebenarnya ialah pam silikon yang diubaisuai untuk dijadikan peralatan memancing. Tujuan penggunaan pam silikon atau dedak pam ini adalah untuk mengepal dedak yang pastinya sukar jika menggunakan tapak tangan untuk mengepal dedak pada mata kail.

 

BAHAN-BAHAN KEPERLUAN

Umpan Dedak Pam

Dedak 929/6363

Sos umpan patin

Pes perisa

Keropok jajan

Dawai penebuk

Perambut 2 mata

 

LANGKAH 1

Umpan Dedak Pam

Masukkan dedak ke dalam tong bancuhan kira-kira setengah kilogram. Terpulang kepada anda untuk menggunakan dedak 929 atau sebagainya.

IKLAN

 

LANGKAH 2

Umpan Dedak Pam

Tuangkan 5 penutup botol sos umpan yang anda suka ke atas dedak dan gaul hingga sekata (jika tidak ingin menggunakan sos umpan pun tak mengapa). Sekiranya adunan dedak terlalu kering, boleh percikan sedikit air.

 

LANGKAH 3

Umpan Dedak Pam

 

IKLAN

Masukkan perisa tambahan sama ada pandan/strawberi kira-kira 2-3 penutup dan gaul sehingga rata (masukkan lebih sekiranya anda hanya menggunakan perisa tanpa sos umpan).

 

LANGKAH 4

Umpan Dedak Pam

Cucuk keropok atau jajan pada mata kail dan pastikan jajan tersebut tidak menutupi mata kail sepenuhnya.

 

LANGKAH 5

Umpan Dedak Pam

IKLAN

Masukkan dedak separuh penuh ke dalam pam, pasangkan penutup pam dan tekan pemetik pam dua atau tiga kali. Kemudian buka kembali penutup pam.

 

LANGKAH 6

Umpan Dedak Pam

Gunakan dawai penebuk untuk membuat lubang pada dedak di bahagian tengah pam untuk memasukkan perambut mata kail. Pastikan swivel perambut menemusi keluar dari pam dan mata kail berjajan berada di tengah-tengah pam.

 

LANGKAH 7

Umpan Dedak Pam

Penuhkan pam dengan dedak, pasangkan kembali penutup pam dan tekan pemetik pam sehingga benar-benar ketat agar dedak mampat di dalamnya.

LANGKAH 8

Umpan Dedak Pam

Biarkan dedak mampat di dalam pam kira-kira 5 minit sebelum mengeluarkannya untuk dijadikan umpan memancing.