Apabila diberitakan hanya menggunakan buah tomato sebagai umpan sahaja sudah boleh memancing ikan terutamanya ikan tongsan sisik kasar, saya terus saja cakap on!

Saya tidak tertangguh lagi untuk turut serta bersama Geng Sunway ke kolam haruan di Temoh, Perak.

 

Kolam haruan yang dimaksudkan adalah kolam ternak ikan yang diuruskan oleh Halim.

Haruan yang diburu oleh Geng Sunway adalah spesies pengacau yang tidak dikehendaki di kolam tersebut.

Sementara pancingan menggunakan buah tomato pula adalah aktiviti sampingan ketika waktu sidang menanti matahari teduh untuk menyambung sesi memancing haruan.

 

Tujuan saya turut serta dalam sesi ke Temoh kali ini bukanlah untuk memancing haruan, sebaliknya untuk melihat sendiri kebenaran pancingan menggunakan umpan buah tomato.

Ia merupakan sesuatu yang merupakan sesuatu yang baharu kepada saya. Sebelum ini saya pernah mendengar buah pisang dijadikan umpan.

 

IKLAN

Malah pernah juga menggunakan buah ara untuk memancing patin liar di sungai.

Tetapi belum pernah lagi saya dengar ada pemancing menggunakan buah tomato sama ada memancing di kolam pancing berbayar mahupun di sungai.

 

Namun keraguan saya itu segera diperjelaskan oleh Halim sendiri sejurus tiba di kolamnya itu.

Menurut Halim ada ketikanya pengusaha-pengusaha kolam ternak termasuklah kolam seliannya itu memberikan buah-buahan yang sudah rosak, lazimnya dibeli dalam kuantiti banyak dengan harga murah sebagai makanan ikan.

Penjelasan ringkas itu sedikit barulah membuka mata saya. Baharulah saya faham mengapa buah tomato yang bersifat masam seperti buah-buahan yang rosak itu boleh dijadikan umpan.

 

IKLAN

Justeru tatkala ahli-ahli Geng Sunway berpusing keliling kolam mengilat haruan menggunakan katak dan umpan tiruan, saya menemani Suhaimi dan anaknya Nabil memancing menggunakan umpan tomato.

 

Umpan Buah Tomato Pancing Ikan Kap Rumput ®
Jelawat turut membaham tomato

 

Menurut Suhaimi kedatangan kami kali ini agak kurang baik kerana Halim baru menuai ikan-ikan di kolam untuk dijual.

Namun masih saki-baki ikan tongsan sisik kasar atau kap rumput yang cukup gemar dengan umpan buah tomato.

 

IKLAN

Biarpun sedikit hampa namun ia sama sekali tidak mematahkan semangat saya.

Apatah lagi setelah melihat satu persatu ikan lampam Jawa, tilapia, jelawat dan tongsan sisik kasar dinaikkan hanya menggunakan umpan buah tomato semata-mata.

 

Umpan Buah Tomato Pancing Ikan Kap Rumput ®
Nabil… asyik naikkan lampam jawa

 

Cara menggunakan buah tomato turut mudah dan begitu bersahaja. Memadai memotong dadu buah tomato dan dicucukkan terus ke mata kail. Untuk lebih berkesan gunakan teknik apung.

 

Melihat kepada mudahnya cara memancing menggunakan buah tomato itu ia memberi inspirasi kepada saya untuk mengamalkan cara yang sama di kolam pancing berbayar.

 

Jika ikan di kolam ternak sudah terbiasa memakan buah tomato maka tidak mustahil ikan-ikan di kolam berbayar yang hampir kesemuanya datang dari kolam ternak juga akan turut sama memakan umpan buah tomato.

 

Umpan Buah Tomato Pancing Ikan Kap Rumput ®
kap rumput yang terpedaya dengan buah tomato
Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI