Percaturan dibuat lebih kepada persediaan mencandat sambil beralih angin seketika. Tapi bila dah jemu menunggu sotong yang kadang-kadang muncul, kadang-kadang menyepi barulah desakan tukar tajuk sotong ke tajuk ikan pula. Namun bila dah tengah waktu dah nak gelincir pagi memang susah sedikit untuk ajak tekong berpindah.

 

Justeru kaki pancing sedaya upaya bertahan sambil berusaha mendapat sedikit sotong sebagai umpan memancing ikan. Manakala untuk umpan tekak memang tak lepas. 3 ekor seorang untuk dibawa pulang amat memeritkan. Begitu pun tekong kami cukup faham apabila terpancar kekecewaan di wajah pemancing separuh abad. Malah tekong sendiri turut berkerut dahi apabila melihat hasil sotong di luar jangkaan.

 

Lantas bagi menjernihkan sedikit wajah-wajah kecewa, lokasi batu karang tempat biasa beliau memancing ikan dituju sementara otai-otai mengambil peluang beradu di kabin bot yang bising dengan deruman enjin lori Nissan dari perut bot.

 

Bab memancing ikan tidak perlu diajar lagi buat otai laut, masing-masing tahu untuk melakukannya sendiri. Cuma perbezaan paling ketara yang saya perhatikan ramai pengail era 50an lebih cenderung menggunakan tali mono sebagai tali utama dan dipadankan dengan joran gentian kaca.

 

Kekili paling top di kalangan otai Port Klang ialah Banax SX5000 dimuatkan dengan tali mono 60lb. Jadi kapasiti muatan hanya sekitar 100 meter lebih. Banyak kekili tersadai apabila digunakan di kawasan yang berkedalam lebih 200 kaki. Panjang tali boleh cecah ke dasar tetapi tali boleh tidak mampu membelah air dengan baik dan sering tersasar jauh untuk memastikan batu ladung mencecah dasar.

 

IKLAN

Begitu juga dengan sensitiviti peralatan tidak begitu sensitif mengesan getuan kecil pada hujung joran. Memang peralatan pancing ini cukup popular pada waktu dahulu. Bila sudah menjadi kebiasaan menggunakan set pancing begini, mereka tidak berminat menggunakan tali sulam mahupun joran masa kini yang berteraskan grafit.

 

Masih setia dengan `lb’ berbanding `PE’. Begitu pun hal ini tidak begitu menjadi masalah utama jika bijak menangani sesuatu situasi dengan baik. Malah hal ini tidak diambil pedulu oleh kaki pancing otai Port Klang asalkan boleh layan dengan apa jua set peralatan yang digunakan. Kecanggihan bukan soal pokok kerana kepuasan terletak macam mana individu itu menghayati aktiviti memancing.

 

Banyak kelebihan menggunakan sotong candat sebagai umpan berbanding sotong pasar. Walaupun terpaksa berkorban sotong yang dihajati untuk umpan tekak, ikan yang berjaya ditawan menjadi pengubat pula. Kalau dipasangkan sebelah menyebelah dengan peralatan yang serupa keduanya, antara umpan sotong candat dengan sotong pasar, kita akan tahu jawapannya.

 

IKLAN

Kalau setakat beberapa ekor dicandat memang tak ada baki lagi. Kalau yang bijak mereka akan sorok beberapa ekor sotong yang gadang untuk ditunjukkan kepada isteri bila balik nanti. Takut nanti bini tak percaya suaminya pergi memancing kalau tiada bukti yang dibawa pulang atau bimbang akan ditertawakan kalau pergi mencandat tapi tak bawa balik hasil. Besar atau kecil sotong dibalun untuk dijadikan umpan.

 

Tak perlu sayang-sayang kalau nak memancing dan mendapat hasil yang baik. Kalau kecil pasang sekor-sekor, kalau besar bahagian kepala dahulu yang hilang ditibai kerana kepala sotong amat cepat menerima ragutan berbanding menggunakan badan. Mata sotong yang bersinar serta sesungut yang mengambai-ngambai seolah-olah membuatkan ikan tidak dapat menahan nafsu makannya.

 

Kata orang tua-tua, ikan kalau terserempak sahaja umpan kepala sotong bersinar di tengah kegelapan malam memang tak bagi change lagi. Siaplah jaga joran tu jangan sampai habis tali dilarikan atau lebih naya kalau joran terjun laut bila tak beringat!

 

IKLAN

Sebab itu bila guna umpan mujarab, duduk dan tunggu joran tu kerana waktu ikan menyembat joran tanpa waktu yang kita sangka. Tiada tanda dan banyak terjadi sekelip mata. Malah di depan mata ketika pemancing belum sempat buat apa-apa.

 

Seperkara yang lain pula kita tentu tidak menyediakan peti ikan besar kerana untuk sotong memadai bawa 48qt Coleman. Alih-alih bila sotong tak menjadi, ikan pula saiz tidak muat peti. Tarik ikan berskala besar memang seronok, puas melayan namun ia memeningkan apabila tiba di jeti.

 

Trip Trobek – Apabila Sotong Menyepi!!

 

Kena pula ikan yang tidak begitu bernilai di kaca mata tekong, maka terpaksa pemancing menguruskan ikan untuk dibawa pulang. Tidak berbaloi untuk dijual. Jadi terpaksa jadi pakar bedah, tukang kerat hasil mengikut jumlah ahli trip. Sekor dua mudah cerita, tapi kalau dah banyak tambah lagi sakit tulang belakang.

 

Di mana saja rata-rata pemancing tentunya ingin mengena ikan yang berskala `sakit tulang belakang’ tidak kira tua atau muda kerana ia adalah lumrah di kalangan pemancing. Dalam trip ini penulis terjumpa dengan pemancing yang enggan ikan besar meragut umpannya. Bimbang susah nak dikendalikan serta buat sakit badan katanya lagi.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI