Untuk menjayakan trip memburu black bass atau kanai di Sabah bersama Pak Sudir, saya telah merancangnya setahun lebih awal. Selama setahun jugalah saya membuat persiapan  rod, reel dan lure yang sesuai untuk dibawa.

 

Diringkaskan cerita, sampai masa iaitu pada 3/8/2018, saya memulakan trip dengan menggunakan sampan bersama enjin 15 hp.

 

Trip Solo Memburu Kanai Sabah

 

Pada hari pertama trip, saya tidak dapat merasakan tarikan black bass. Tiada seekor pun black bass yang berjaya dipancing. Bagaimana pun saya dapat juga menaikkan beberapa ekor siakap merah atau MJ yang bersaiz sederhana dan beberapa ekor barracuda.

 

Berdasarkan info yang saya dapat dari boatman (Pak Sudir), faktor air memainkan peranan penting dalam mendaratkan ikan black bass.

 

Trip Solo Memburu Kanai Sabah

 

Hari pertama casting hanya tertumpu di kawasan Kuala Maruap. Pada hari kedua aktiviti casting tertumpu di kawasan Dagat yang memakan masa sekitar 2 jam perjalanan dari jeti Lasun.

IKLAN

 

Dengan panduan Pak Sudir, sebaik saja sampai di spot Dagat, saya pun casting menggunakan Fangbait 140dr.

 

Setelah casting selama 4 jam, saya tidak juga dapat merasakan tarikan black bass. Faktor cuaca juga tidak menyebelahi kami dengan turunnya hujan lebat yang lagi merumitkan proses mencari black bass. Dengan tidak berputus asa, saya pun meneruskan pencarian black bass.

 

Trip Solo Memburu Kanai Sabah

 

Pada hari ketiga, kali ini kami tertumpu di kawasan Sungai Segama dan Hulu Segama. Hari ketiga boleh dikatakan amat bagus kerana akhirnya saya dapat mendaratkan beberapa ekor black bass yang bersaiz kecil. Disamping itu ada juga spesies lain yang saya dapat dapat seperti barracuda, MJ, dan baby GT.

 

IKLAN

Untuk hari keempat kami meneruskan aktiviti casting di kawasan Pangalungan. Menurut Pak Sudir, keadaan air pada hari keempat amat bagus dan harap dapat mendaratkan black bass yang melebihi 5 kg.

 

Trip Solo Memburu Kanai Sabah

 

Saya amat gembira bila air sungai amat bagus untuk mencari black bass dan saya pun casting bertubi-tubi. Akhirnya saya mendapat strike yang amat kuat! Saya cuba sedaya upaya untuk mendaratkannya tetapi nasib tidak menyebebelahi saya. Tali utama 72 lb yang saya gunakan meletup.

 

Namun ia tidak mematahkan semangat saya yang meluap-luap. Dengan segera saya mengambil set up pancing yang lain dan meneruskan casting di kawasan pokok yang tumbang. Dengan beberapa kali cast saya mendapat strike dan dapat menaikkan seekor black bass monster!

 

Trip Solo Memburu Kanai Sabah

IKLAN

 

Sukar untuk saya beritahu perasaan saya ketika itu kerana berjaya menaikkan black bass seberat 9.12 kg! Dan black bass 9.12 kg itu menjadi penamat atau tangkapan yang last untuk hari yang keempat.

 

Pada hari kelima kami meneruskan casting di kawasan hulu Sungai Segama dengan harapan dapat menaikan black bass yang melebihi 9.12 kg pula.

 

Pada sebelah pagi tiada strike langsung. Pada sebelah petang pula dapat strike ikan tarpon (ikan bulan), MJ dan baby black bass.

 

Trip Solo Memburu Kanai Sabah

 

Hari kelima merupakan hari yang last untuk trip ini. Saya amat berterima kasih kepada Pak Sudir yang banyak memberi tunjuk ajar sepanjang trip dan tidak lupa juga Ng Yam Pin (Ironman), NSA atau One Nation Anglers yang banyak memberi sokongan untuk menjayakan trip black bass sehingga menjadi kenyataan. Keesokannya saya terbang pulang ke Johor Baharu dengan hati puas.

 

Trip Solo Memburu Kanai Sabah

Oleh: Sasee Nathan

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI