Trip Retro – Membulu Di Songsong

Kawasan kepulauan di Kedah tidaklah kurang hebatnya dibandingkan dengan lain-lain kepulauan di Malaysia. Ini termasuklah gugusan kepulauan di Daerah Yan Kedah.

Jika disebut daerah Yan, pasti ramai akan menyangka trip pancingan kami adalah untuk menjerat ‘sukhoi’ yakni tenggiri di Tuas. Namun kali ini pendekatan kami adalah berbeza.

 

Trip balik hari ini adalah trip memancing ikan dari spesies Giant Trevally (GT), namun bukanlah bersaiz belasan kilo, cuma saiz sekitar 1-2 kg sahaja.

Ini kerana kepulauan yang terbentuk dari 4 buah pulau berbeza iaitu Songsong, Telur, Bidan dan Pulau Bunting adalah berdekatan dengan daratan sahaja dan tidak sesuai didiami ikan bersaiz mega.

 

IKLAN

Trip Retro – Membulu Di Songsong

 

Lantaran itu kaki casting otai di daerah ini telah mencipta sejenis umpan casting diperbuat dari ladung dan bulu ayam putih,umpan ini digelar bulu sahaja oleh mereka.

Selalunya kami akan bergerak keluar dari muara Sungai Yan pada awal pagi bagi mengelak bot tersangkut di beting pasir kerana faktor pasang surut air.

 

IKLAN

Perjalanan ke pulau-pulau ini cuma memakan masa 15-20 minit sahaja, dan sesi pancingan boleh terus dilakukan sebaik bot merapat ke tepian pulau.

Tepian pulau yang berbatu dan dihentam oleh alunan ombak menjadi nurseri yang sesuai buat anak-anak GT. Ini juga termasuklah spesies talang, baracuda dan sekali sekala tenggiri mencelah untuk mendapatkan bekalan makanan yakni anak ikan bilis dan temenung.

 

Trip Retro – Membulu Di Songsong

IKLAN

 

Dan trip kami pada kali ini dirasakan amat bertuah kerana mendapat seekor tenggiri sesat berumpankan anak temenung selebar 2 jari.

Ini kerana stok anak ikan umpan pada hari itu adalah sangat kurang dan yang bersaiz 2 jari sahaja yang ada dan digunakan sebagai umpan. Sudah menjadi rezeki, ikan tetap berjaya dijinakkan.

 

Walaupun tidak banyak anak GT dinaikkan, namun ia tetap menjadi kepuasan bagi kami menjinakkan spesies ini kerana isinya amat sedap jika digulaikan. Umpan bulu ciptaan anak tempatan memang boleh dibanggakan sebagai umpan killer untuk spesies pelagik ini.

 

Trip Retro – Membulu Di Songsong

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI