Bertarung dengan spesies pelagik berlainan dengan demersal kerana spesis pelagik mampu memberikan tantangan hingga ke permukaan air, kadang-kadang ia membuat loncatan akrobatik ke udara… mempamerkan semangat juang yang tinggi.

 

Bertarung dengan ikan berbadan tegap dan sasa, anda perlu sabar, layan kehendak dan arah renangan ikan, bagi tekanan dan pam pada kekuatan 1/3 dari kekuatan tali yang digunakan.

 

Tips Padu Memancing Tongkol Putih!!

 

Begitu pun aya kurik cepat letih walaupun kuat pada permulaan dan biasanya kurang dari 10 minit ia mula mengikut arah tali masuk ke spool. Ketika ini anda tidak perlu gopoh memujuknya ke arah bot, layan dengan sabar sehingga ia benar-benar tersadai keletihan ke sisi bot.

IKLAN

 

Perambut sepanjang pangkal lengan (2-3 kaki) dengan kekuatan 30Ib-50Ib disyorkan. Jangan terlalu panjang perambut kerana ia menyukarkan anda membuat balingan ke kawasan ikan bermain. Tidak perlu dawai, tandok, ladung maupun pemberat.

 

Ikat mata kail bersaing 1/0, 2/0, 3/0, 4/0 hingga 5/0 sama ada jenis mata kail octopus (untuk umpan hidup) dan mata kail o’shounessey (umpan mati).

 

IKLAN

Tips Padu Memancing Tongkol Putih!!

 

Umpan mengikut susunan kegemarannya bilis segar, anak tamban, selar, kembung, selayang dan tamban segar. Saiz ikan umpan itu jangan terlalu besar, paling baik 1 hingga 2 jari dewasa. Tidak kisah sama ada umpan hidup mahupun mati dengan syarat ia segar.

 

Dari perspektif pemancing pula, aya kurik yang bersaiz kecil (besar lengan) sesuai dijadikan umpan hidup (live bait) untuk memancing layaran, mersuji mahupun tenggiri.

IKLAN

 

Disebabkan ikan aya memiliki darah hanyir yang banyak dikeluarkan dari badannya, umpan yang hidup biasanya `dikelar’ agar darah berbau hanyir yang keluar mampu menarik perhatian mangsa terutama ikan jerung yang tajam deria pengesan mangsa.

 

Tips Padu Memancing Tongkol Putih!!

 

Aya juga boleh dimodifikasi untuk menggantikan gewang yang dibeli. Keberkesanannya hampir sama sahaja dan harganya lebih rendah dari gewang yang dibeli. Isi aya juga banyak digunakan untuk memancing ikan merah (snapper atau red snapper) di negara kita juga di negara luar seperti di Australia.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI