Memandangkan ramai sahabat yang bertanya cara untuk casting di tebing berbatu, saya nak share sikit tips dan info. Semoga menjadi panduan.

 

Ikan Sasaran

 

Sebelum memulakan trip pastikan ikan apa yang nak disasarkan supaya senang nak setup peralatan memancing. Contohnya; kalau nak target GT, talang, barracuda dan spesies pemangsa yang menyambar bolehlah siapkan set pancing yang kasar dan gewang permukaan seperti popper dan pencil. Sinking minnow dan micro jig pun ok. Untuk ikan dasar macam kerapu, jenahak dan MJ boleh guna soft plastic dan gewang selam dasar.

 

Tip & Trik Casting Tebing Berbatu

 

Tempoh Pasang Surut

 

Lain tempat lain cara. Ini yang selalu terjadi… bila orang ni pergi, dapat ikan banyak tapi bila orang lain pergi tak dapat ikan pulak. Okey… nak terangkan sikit. Saya akan pergi 2-3 kali di sesuatu spot untuk betul-betul paham waktu ikan makan di situ. Ada yang frenzy waktu air pasang dan sebaliknya.

 

Pastikan sentiasa meneliti jadual pasang surut sebelum memulakan trip. Jangan cakap ikan takde kalau kumpau. Laut tu memang tempat dia duduk.Cuma waktu makan dia je kita nak kena paham.

 

IKLAN

Tip & Trik Casting Tebing Berbatu

 

Gewang Pilihan

 

Tiada istilah gewang ‘killer’. Mahal ke murah ikan bukan tau pun. Cuma kita je yang nak kena paham apa yang ikan nak makan masa tu. Warna, bentuk dan jenis teknik. Itu semua caster sendiri yang kena pelbagaikan. Jangan malas tukar gewang.

 

Cara karauan pun memainkan peranan. Bukan baling tarik je. Pelbagaikan cara. Karau laju ke, jerk atau karau henti, lepas tu karau balik. Ikan follow gewang tapi tak nak ambik itu perkara biasa. Masa tu kita kena ubah cara karauan dan pelbagaikan teknik sampai la ikan tu tergoda. Yang penting kena rajin dan jangan cepat putus asa.

 

Tip & Trik Casting Tebing Berbatu

IKLAN

 

Set Pancing

 

Bila menebing di laut ni saya suka pakai rod, reel, tali dan perambut kasar.Sebabnya saya sayang ikan dan gewang. Rugi kalau tali putus ikan terlepas. Ikan sedap pulak tu. Memang boleh nak pakai set kecik tapi pastikan dulu kawasan di sekeliling.

 

Cari tempat yang airnya dalam, tiada batu-batu timbul. Barulah boleh layan kalau kena ikan besar. Perambut 100% flurocarbon juga penting. Mahal sikit takpe asalkan lasak dan ikan pun tak berapa nampak.

 

Tip & Trik Casting Tebing Berbatu

IKLAN

 

Keselamatan

 

Pastikan kasut sesuai. Hand glove penting untuk lindung tapak tangan masa nak panjat batu. Dan jangan tinggal kawan. Pastikan sentiasa berteman dan jangan terlalu teruja. Bila berteman macam manfaat boleh dapat. Mana la tau terjatuh ke apa ke… ada la member yang boleh bantu. Kalau dapat hasil pun member boleh ambilkan gambar.

 

Esok ada trip, malamnya tak boleh nak tidur. Itu situasi normal. Tak perlu la terlalu beria sangat. Rehat tu penting. Bila tak cukup tidur tu yang jadi mental. Gewang sangkut marah batu, tali kusut marah tali, member dapat ikan pun muka ketat je. Bila dah macam tu hilang la keseronokan.

 

Tip & Trik Casting Tebing Berbatu

 

Percaya Pada Rezeki

Bila dah cuba sedaya upaya tapi masih kumpau anggap saja tak ada rezeki sebab rezeki tu Tuhan yang tentukan. Orang memancing di kolam berbayar pun kekadang kumpau sedangkan dalam tu dah terang-terang banyak ikan. Dan kalau ada rezeki lebih tu bagi la sikit kat member yang kumpau. Pergi sama-sama apa salah hasil bagi sikit sorang. Barulah datang seronoknya.

 

Tip & Trik Casting Tebing Berbatu

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI