IKLAN

 

Jika memilih teknik casting pasti kita perlu menggunakan umpan tiruan. Umpan tiruan atau lebih senang disebut sebagai gewang merupakan terminal tackle yang amat penting dalam aktiviti memancing terutamanya dalam metode sukan memancing. Sekiranya anda ingin menggunakan gewang, sedikit sebanyak tip perlu diketahui.

 

Gewang berkualiti

 

Oleh kerana kebanyakan gewang berbadan keras perlu berenang cantik untuk menggoda sambaran, apa yang anda lihat mencakop di rak kedai pancing itu tidak akan membantu jika ia tertonggeng atau meluncur di permukaan air selepas dilontar.

 

Gewang jenama popular lazimnya diuji dalam kolam mini sebelum dipaket, jadi ia pasti berenang elok sebaik saja keluar dari paketnya.

IKLAN

 

Kebanyakan gewang berkualiti tinggi diuji setiap unit apabila disiapkan dan kadar penghasilannya lebih perlahan berbanding gewang bajet yang bagaikan peluru dimuntahkan dari mesin acuannya.

 

Tip Penting Sebelum Beli Gewang

 

IKLAN

Gewang soft plastic

Gewang soft plastic (SP) yang semakin banyak dan pelbagai memang menakutkan kita melihatnya. Tetapi ia memang berkesan sejak sekian lama. Lazimnya semua jenis dan warnanya adalah bagus dan sesetengahnya lebih berkesan berbanding gewang lain.

 

Dua perkara perlu diingat jika menggunakan sp iaitu mata kail dan jig head berkualiti dan saiz sp yang digunakan relatif dengan mangsa semulajadi ikan sasaran.

 

Anda boleh mengelak dari membeli sp murah tetapi anda tak boleh lari dari mata kail tumpul, murah dan lembut padanya atau jid head yang tidak berpadanan atau beratnya tidak seimbang dengan gewang.

 

Tip Penting Sebelum Beli Gewang

 

Rajin-rajinlah guna tali atau perambut sehalus mungkin agar tidak mencacatkan pergerakan gewang anda.

 

Membeli perkakasan terminal sama seperti membeli barangan lain. Tanyalah apa sahaja kemusykilan kepada operator kedai pancing.