Spesies ini memakan umpan anda seperti ikan kecil, henjutan pada hujung joran begitu tidak ketara sehingga mata kail sudah masuk ke dalam mulutnya.

 

Tip Memancing Ikan Gegerut!!

 

Saiz mulut yang tidak begitu besar memberi kelebihan kepada spesies ini dan pemancing akan kehilangan hasil jika mata terlalu besar. Saiz mata kail yang disyorkan ialah 1/0 atau 2/0.

 

IKLAN

Untuk mengelakkan umpan dicuri ikan yang lebih kecil, pendapat saya penggunaan sotong kurita (jejari) adalah umpan terbaik selain cumit hidup, udang dan ikan bilis bergantung kepada jenis umpan ada. Mungkin di kawasan perairan Pulau Sembilan, umpan ikan bilis adalah paling mudah dan sesuai digunakan.

 

Waktu paling sesuai ialah ketika air mati dengan umpan udang hidup, jejari sotong kurita dan juga perumpun. Kawasan tersebut adalah berpasir dan dasar mendatar di kuala selat (Pelabuhan Klang) dan mempunyai kedalaman sekitar 15meter hingga 25 meter.

 

IKLAN

Tip Memancing Ikan Gegerut!!

 

Masa kini ikan gegerut turut banyak dipancing melalui teknik jigging. Ia membuktikan spesies dasar ini juga boleh diperdaya dengan umpan tiruan seperti jig. Penggunaan sotong getah pada assist hook turut membantu memikatnya.

IKLAN

 

Masakan

Gegerut lebih enak dimasak kari, tumis pedas atau stim. Anda juga perlu berwaspada kerana sesetengah gegerut mempunyai daging yang agak liat dari kebiasaan. Kes ini biasanya terjadi pada spesies yang mati mengejut (pendapat orang lama) selepas dinaikan terutama separuh badan hilang disambar pemangsa yang lebih besar.

 

Tip Memancing Ikan Gegerut!!

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI