Bagi kaki pancing yang masih tercari-cari lokasi port sambil menyelam, minum air… yakni meluangkan masa berkualiti bersama keluarga dan dalam masa yang sama bersama set pancing kesayangan, apa kata berkunjung ke Empangan Sungai Air Kuning yang terletak di Taman Botani Negara, Seksyen 8, Shah Alam.

 

Taman Botani Negara, Shah Alam atau dulu dikenali sebagai Taman Pertanian Bukit Cerakah terletak di Seksyen 8, Shah Alam mula dibangunkan sekitar tahun 1986.

 

Syurga Pancingan Santai Shah Alam

 

Di dalam Taman Botani Negara ini jugalah terdapatnya Empangan Air Kuning (EAK) bagi kaki pancing menikmati hobi nombor satu mereka. Empangan yang asalnya binaan British seawal tahun 30-an untuk bekalan air sekitar Shah Alam ini mula beroperasi sebagai lokasi pancingan sejak April 2008.

 

KONSEP SANTAI

 

Apa yang menarik di sini ialah, wujudnya nilai estetika persekitaran yang tenang seakan jauh dari rimas dan lemas pembangunan. Bagi pemancing rekreasi yang mahu menikmati nilai keseronokan memancing, penulis yakin lokasi ini tidak menghampakan.

 

Empangan ini juga menjadi lokasi tumpuan bagi pemancing layang atau fly fishing. Malah Nik Rahimi atau lebih mesra dengan panggilan Abe Nik pun bukan calang-calang orangnya.

 

Syurga Pancingan Santai Shah Alam

 

IKLAN

Dengan pengalaman lebih 20 tahun bergelumang dengan fly fishing dan antara perintis teknik ini di Malaysia ditambah pula berkelayakan mengajar teknik pancingan fly fishing, sudah cukup untuk dikira ‘otai flyfishing’. Begitu pun, sifat rendah diri dan tidak lokek ilmu begitu terkesan bagi penulis.

 

Konsep pancingan santai di sini bermaksud anda memancing untuk belajar dan merasai keseronokan memancing.

 

Bukan sekadar untuk mendaratkan ikan semata-mata, juga bukan tentang saiz atau berat ikan menjadi keutamaan, tetapi di sinilah anda boleh mengasah dan meningkatkan teknik pancingan serta menghayati keseronokan memancing bertemankan keluarga dan rakan-rakan dengan persekitaran seolah-olah jauh daripada kesesakan bingit bandaraya.

 

Syurga Pancingan Santai Shah Alam

 

STOK IKAN DAN TEKNIK PANCING

 

IKLAN

Dalam perbualan antara penulis dan Abe Nik, penulis sempat bertanyakan tentan stok dan spesies ikan di empangan ini. Terdapat lebih 15 spesies ikan yang terdapat di sini termasuk toman (Channa micropeltes), pacu (Colossoma), peacock bass, jelawat (Leptobarbus hoevenii), rohu (Labeo rohita), bulan, sebarau (Hampala barb), patin (Pangasius spp.), tilapia dan bermacam lagi.

 

Ikan-ikan yang terdapat di dalam empangan yang berkedalaman mencecah 20 kaki ini kebanyakannya ikan asal, begitu pun Abe Nik mengambil inisiatif lain dengan menambahkan stok ikan yang diambil dari tasik-tasik utama di Malaysia.

 

Syurga Pancingan Santai Shah Alam

 

Selain itu, amalan tangkap dan lepas yang disyaratkan kepada pemancing di sini juga dilihat antara faktor penting dalam memelihara stok ikan di empangan ini.

 

Empangan Sg. Air Kuning ini menerima pelbagai mazhab atau teknik pancing tidak kiralah anda mazhab casting, aliran bottom mahupun perguruan fly fishing. Secara mudah, semua boleh asalkan kaki pancing.

 

IKLAN

Malah bagi kaki casting dan fly fishing, lokasi ini lebih dikenali sebagai Fly fishing and Lure Casting Centre sesuai dengan niat asal Abe Nik yang mahu menjadikan tempat ini sebagai pusat lokasi kaki pancing meluangkan masa memancing, berkumpul dan bertukar pendapat di samping belajar mengasah, memperbaiki dan meningkatkan lagi teknik sedia ada.

 

Syurga Pancingan Santai Shah Alam

 

Penulis bersama rakan-rakan sempat meluangkan masa sehari suntuk di sini baru-baru ini. Ada yang mem’bottom’, ada yang casting dan ada yang kaki flyfishing.

 

Walaupun kepelbagaian teknik pancing ketika itu, semuanya boleh memancing dengan gembira malah jika difikirkan, begitu banyak ilmu boleh dikongsi pada satu-satu masa.

 

Umpan

 

Spesies pacu banyak di sini dan berjaga-jaga kerana rod anda mungkin terbang jika diletakkan sambil lewa. Hanya umpan hidup sahaja dibenarkan bagi kaki bottom.

 

Syurga Pancingan Santai Shah Alam

 

Umpan seperti cacing, cengkerik atau anak ikan amat berkesan di sini. Di kaunter juga ada menjual umpan hidup. Untuk casting, gunakan gewang-gewang mikro.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI