Percaya atau tidak dari hobi memancing dan pemancing yang banyak membincangkan perihal status ikan pancingan, sedikit sebanyak ia membantu orang lain mengenali ikan tempatan dan import.

Kali ini kami senaraikan pula ikan-ikan yang hampir dianggap sebagai ikan tempatan kerana beberapa faktor.

 

Kerapu Lombong

 

Nama lain: Jaguar chiclid, Jaguar guapote

Nama Saintifik: Parachromis managuensis

Negara asal: Amerika Tengah; Honduras, Costa Rica

 

Spesies Ikan Yang Ramai Keliru Identiti Kelahirannya

 

Ikan ini diperkenalkan bertujuan membantu sektor ikan hiasan dan juga akuakultur. Biasanya spesies ini boleh ditemui di kawasan tasik-tasik terbiar. Ikan ini mampu bertahan dalam air yang mempunyai kekeruhan tinggi dan berlumpur.

 

Walaupun dalam keadaan oksigen yang kurang, spesies ini mampu untuk bertahan lebih lama berbanding spesies tempatan. Ikan ini juga bersifat pemangsa yang boleh mengancam spesies tempatan jika terlalu banyak tanpa kawalan dengan memakan ikan kecil.

 

Ikan Bandaraya

 

IKLAN

Nama lain: Armoured catfish, Suckerfish

Nama Saintifik: Hypostomus plecostomus

Negara asal: Amerika Selatan; Brazil, Guyana, Surinam

 

Spesies Ikan Yang Ramai Keliru Identiti Kelahirannya

 

Ikan bandaraya ini merupakan ikan yang popular di kalangan peminat ikan hiasan. Spesies ini diperkenalkan juga atas dasar kepentingan dalam ikan hiasan di mana kita boleh melihat ikan ini di kebanyakan akuarium. Ikan bandaraya mempunyai sifat menyedut dan berguna membantu dalam pembersihan dalam kitaran dalam sebuah akuarium.

 

Risiko utama kepada ekosistem yang tidak terkawal pula ialah kemungkinan terjadinya pengubahsuaian struktur dasar dan sedimen bagi sesebuah sungai atau tasik yang berkemungkinan punca terjadinya kerapuhan ban atau tanah.

 

Pacu

 

IKLAN

Nama lain: Cachama, Blackfin pacu

Nama Saintifik: Colossoma macropomum

Negara asal: Amerika Selatan; Lembah Amazon

 

Spesies Ikan Yang Ramai Keliru Identiti Kelahirannya

 

Spesies ini juga merupakan spesies yang berasal dari Amerika Selatan. Spesies ini asalnya diperkenalkan untuk tujuan akuakultur secara minor dan penyelidikan. Namun, disebabkan ikan ini kuat dan ganas, ia menjadi spesies popular di kalangan pemancing. Ikan ini mempunyai gigi evolusi yang kuat dan berisiko mengancam spesies tempatan lain jika terlepas dalam ekosistem bebas tanpa kawalan.

 

Ikan Laga

 

Nama lain: Pelaga, Siamese fighting fish

Nama saintifik: Betta splendens

IKLAN

Negara asal: Asia; Thailand

 

Spesies Ikan Yang Ramai Keliru Identiti Kelahirannya

 

Ikan laga Siam ini amat popular bagi kebanyakan penggemar ikan hiasan. Spesies ini juga diperkenalkan di perairan tempatan untuk tujuan ikan hiasan dan juga penyelidikan. Ikan ini diakui mempunyai warna yang sangat cantik dan unik menjadikan spesies ini sentiasa mendapat permintaan di sektor ikan hiasan sejak sekian lama. Antara spesies tempatan dari genus ini Betta pugnax (Penang betta/Forest betta).

 

Ikan Emas

 

Nama lain: Goldfish, Mas

Nama saintifik: Carassius auratus

Negara asal: Asia; China, Jepun

 

Spesies Ikan Yang Ramai Keliru Identiti Kelahirannya

 

Merupakan spesies natif sesetengah negara di Asia, ikan emas asalnya diperkenalkan di Malaysia sebagai salah satu spesies ikan hiasan popular. Akibat dilepaskan ke dalam perairan secara sengaja dan tidak sengaja, ikan emas mampu menjadi populasi liar utama di sesuatu kawasan.

 

Antara kesan yang boleh diakibatkan oleh spesies ini ialah mempengaruhi komuniti habitat seperti meningkatkan turbiditi air dan bantu meningkatkan penyebaran alga secara berlebihan.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI