Tongsan Kepala Besar

Ikan tongsan atau kap kepala besar mendapat nama sempena bentuk kepalanya yang besar seperti piala tanpa tulang, diidentifikasi oleh banyak tompok gelap pada sisi badannya, mulut besar, dan rahang bawah yang memanjang melewati rahang atas (bayangkan rupa anjing bulldog, tetapi dengan lebih lendir).

Matanya terletak sangat rendah di kepalanya dan umumnya terlihat ke bawah. Spesimen dewasa ikan ini dapat membesar panjang sehingga 4 kaki dan berat lebih dari 100 pound.

 

Spesies Ikan Tongsan Import Negara Kita!!

 

Tongsan sisik halus

IKLAN

Ikan kap perak atau tongsan sisik halus memiliki warna yang sangat seragam yang berubah dari perak cerah ketika remaja ke rona lebih kehijauan apabila dewasa. Kepala ikan tongsan sisik halus juga tidak sebesar ikan tongsan kepala besar dengan mulut terbalik besar dan mata besar yang rendah pada kepala terlihat sedikit ke bawah.

Spesimen dewasa mampu membesar sehingga 4 kaki panjang dan memiliki berat 75-100 lbs.

 

Spesies Ikan Tongsan Import Negara Kita!!

 

IKLAN

Tongsan sisik kasar

Ikan tongsan sisik kasar atau kap rumput memiliki bentuk tubuh lonjong dibandingkan dengan yang dikompresi secara lateral (diratakan dari sisi ke sisi) tubuh spesies ikan kap lainnya. Warna tubuh gelap kelabu keperakan di atas dengan sisi badan sedikit keemasan dan perut berwarna putih. Sisik ikan kap rumput sangat besar dan dikatakan seperti menyerupai pola pagar rantai.

Maka tidak hairanlah ia juga digelar ikan tongsan sisik kasar di negara kita. Ikan kap rumput ini mampu membesar sehingga 5 kaki panjang dan berat yang sangat luar biasa, 143 lbs.

 

IKLAN

Spesies Ikan Tongsan Import Negara Kita!!

 

Tongsan hitam

Ikan tongsan hitam atau kap hitam atau tongsan hitam sangat mirip dengan kap rumput, tetapi memiliki warna coklat hitam secara keseluruhan dan sirip kelabu kehitaman. Tubuh ikan kap hitam dimampat dan berbentuk torpedo. Pharyngeal teeth atau gigi faring berwarna hitam ikan kap hitam menyerupai geraham manusia dan digunakan untuk menghancurkan cengkerang siput dan moluska.

Ikan bersaiz monster ini juga mampu membesar panjang sehingga 5 kaki panjang dan dengan berat 150lbs.

 

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI