Blue-ringed octopus

 

Blue-ringed octopus atau sotong kurita gelang biru walaupun saiznya sebesar bola golf, namun ia merupakan hidupan laut yang paling beracun di dunia. Ia mudah ditemui di terumbu karang di Australia dan Jepun.

 

Walaupun nampak comel dan tak berbahaya, anda dinasihatkan tidak digalakkan berada dekat dengan haiwan ini. Racunnya mengandungi tetrodotoxin, sejenis racun yang menyerang sistem saraf yang menyebabkan buta, loya, kerosakan sistem pernafasan, kelumpuhan dan kematian yang menyeksakan. Racun krustasea ini cukup kuat untuk membunuh 26 orang dewasa dalam beberapa minit.

 

Spesies Comel Tapi Beracun Yang Amat

Cone snail

 

Setitik racun siput kon atau cone snail mampu membunuh 20 orang dewasa menjadikan ia antara makhluk paling berbahaya di dunia. Siput kon menyuntik bisanya dengan menggunakan harpun. Walaupun saiz harpunnya kecil, ia sangat tajam sehingga mampu menembusi fabrik sut selam.

 

IKLAN

Terdapat kira-kira 600 spesies siput ini dan ia boleh didapati di kawasan perairan tropika di seluruh dunia. Racun siput kon boleh menyebabkan hilang penglihatan, kegagalan sistem pernafasan, lumpuh dan kematian.

 

Spesies Comel Tapi Beracun Yang Amat

 

Box jellyfish

 

Obor-obor kotak ini sangat merbahaya kerana badannya lutsinar sehingga ia tidak dapat dilihat dengan mata kasar. Ia boleh ditemui di perairan tropika di rantau Asia dan Australia. Ia boleh membesar sehingga 10 kaki panjang dan racun seekor obor-obor ini mampu membunuh 60 orang dewasa.

 

IKLAN

Sengat obor-obor ini sangat menyakitkan dan racunnya akan terus memasuki saluran darah mangsa. Racunnya meningkatkan tekanan darah yang boleh menyebabkan serangan jantung.

 

Spesies Comel Tapi Beracun Yang Amat

 

Stonefish / Lionfish

 

Ikan batu adalah ikan paling beracun di dunia. Ia boleh ditemui di perairan Australia. Tapi jangan fikir anda boleh selamat lepak di tepi pantai sahaja kerana ikan ini boleh hidup di darat selama 24 jam.

 

IKLAN

Belakang ikan ini mempunyai 13 duri yang akan menyuntik racun ke dalam badan mangsa. Kebanyakan kes keracunan ikan batu disebabkan terpijak haiwan berkenaan. Racun ikan ini menyebabkan bengkak, kelumpuhan dan sudah tentu kematian. Racun ikan batu sangat menyakitkan sehingga ada kes mangsa merayu doktor untuk memotong kakinya.

 

Spesies Comel Tapi Beracun Yang Amat

 

Indian red scorpion

 

Kala jengking ini amat mudah ditemui dan kebanyakannya tinggal di India, Pakistan, Nepal dan Sri Lanka. Ia didakwa kalajengking paling berbahaya di dunia dan bertanggungjawab dengan kes kematian yang banyak setiap tahun melibatkan kanak-kanak.

 

Satu sengatan kala jengking ini mampu menyebabkan berpeluh tidak menentu, muntah, mulut berbuih dan pitam. Jika tidak dirawat serta-merta, racun kalajengking ini akan menyerang jantung dan paru-paru sehingga menyebabkan kematian.

 

Spesies Comel Tapi Beracun Yang Amat

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI