IKLAN

 

SOALAN:

Saya kerap memancing di kelong, rumah rakit dan juga sangkar tapi tak pernah cuba teknik casting. Ada potensi tak kalau casting di kawasan macam ni? Kalau boleh, apa jenis gewang paling sesuai untuk digunakan? Untuk pengetahuan admin terdapat ikan pemangsa seperti siakap, barracuda dan senangin.

 

IKLAN

JAWAPAN:

Tentu saja boleh. Tiada masalah untuk anda cuba casting menggunakan jig atau gewang di kelong, rumah rakit atau sangkar ikan, namun penggunaan jig dan gewang selaman bergantung kepada kesesuaiannya dengan keadaan dasar air. Bagi penggunaan warna gewang pula, tiada warna khusus yang boleh diperkatakan kerana persembahan gewang dan persekitaran air turut memainkan peranan.

IKLAN

 

Bagaimanapun, bagi siakap liar, warna biru boleh dikatakan antara warna yang paling popular. Adalah bonus sekiranya, anda terlihat deburan air atau melihat ikan kecil seolah melarikan diri. Segeralah baling gewang setepat yang mungkin kerana ia petanda ikan besar dan di muara, prospek utamanya berkemungkinan besar adalah siakap.

 

Untuk senangin, anda boleh menggunakan jig kecil sama ada dengan cara cast jigging (menggunakan micro jig) atau mengunjunnya dari atas sangkar (bergantung di manakah lokasi sangkar). Melalui kaedah ini, besar kemungkinan, spesies lain juga boleh dijerat seperti kerapu, baby GT, siakap merah yang mungkin berada di bawah tiang-tiang kelong atau rumah rakit.