SOALAN:

Salam strike admin. Saya ada satu perkara nak ajak admin bincang2. Nak kata masalah besar… bukan satu masalah pun. Tapi itulah… salah ke kalau seseorang tu jigging dengan cara cangkuk udang / sotong pada assist hook? Saya pernah kena kecam sebab perkara ni.

 

IKLAN

JAWAPAN:

Saya kira semua pemancing mempunyai matlamat yang sama apabila memancing. Bukan saja nak dapat hasil tetapi juga inginkan keseronokan bertarung dengan ikan. Dalam memancing juga kita tidak diwajibkan mengamal hanya satu teknik atau cara bagi memperoleh hasil memancing. Malah, kita disarankan mempelbagaikan gaya, rentak atau teknik sehinggalah berjaya.

IKLAN

 

Berbalik pada soalan anda, jawapannya tentu sajalah ia tidak menjadi kesalahan sekiranya anda ingin menyangkuk sotong, udang atau apa saja umpan mahupun aksesori pada assist hook ketika berjigging. Matlamat utama adalah untuk memperdaya ikan dah menyambar umpan yang dipersembahkan.

IKLAN

 

Jika ada kesalahan pun hanya selepas anda berjaya memperoleh hasil. Ia lebih kepada etika atau kejujuran. Sekiranya anda berjaya melalui teknik jigdang / jigtong ini, pastikan anda jujur tentang teknik yang anda amalkan. Begitu juga jika ada yang bertanya. Berterus teranglah. Janganlah hanya highlight tentang jig saja atau menyembunyikan teknik sebenar yang dimainkan.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI