SOALAN:

 

Saya berminat sangat nak pancing ikan-ikan liar terutamanya patin di sungai, tasik serta lombong. Masalahnya saya tak tau umpan apa yang boleh digunakan. Jadi boleh tak admin beri tips sikit umpan yang sesuai digunakan kat tempat macam ni.

 

JAWAPAN:

 

Ikan patin memang merupakan salah satu ikan yang popular di Malaysia terutama di Pahang, Perak dan juga negeri-negeri lain. Malah, boleh dikatakan patin merupakan ikan yang paling banyak dipancing di negara kita. Sama ada di habitat liar atau kurungan, ia adalah pancingan yang menghiburkan.

IKLAN

 

Soal Jawab Mancing – Umpan Terbaik Untuk Patin Selain Patin Kolam

 

Walau bagaimana pun, memancing ikan patin di sungai lebih sukar berbanding pancingan patin kolam kerana faktor arus sungai. Jadi, kebanyakan umpan yang digunakan di kolam pancing berbayar tidak boleh digunakan kerana dibawa arus.

IKLAN

 

Biasanya pancingan spesies ikan liar dalam habitat semula jadi lebih tertumpu pada umpan semula jadi. Umpan seperti buah ara dan buah berembang merupakan antara pilihan, namun ramai juga pemancing menjadikan organ dalaman ayam sebagai umpan patin seperti hati ayam dan perutnya.

 

Soal Jawab Mancing – Umpan Terbaik Untuk Patin Selain Patin Kolam

IKLAN

 

Selain itu, penggunaan umpan roti, pelet dan dedak sebenarnya boleh digunakan namun pastikan bancuhan umpan tidak peroi kerana mudah hilang dibawa arus sungai. Jika menggunakan campuran dedak dan pelet, pastikan lebih pekat dan gunakan teknik mata bom. Anda juga boleh bereksperimen dengan menggunakan roti canai atau bancuhan tepung.

 

Soal Jawab Mancing – Umpan Terbaik Untuk Patin Selain Patin Kolam

 

Selain umpan, teknik persembahan umpan juga amat penting. Umpan perlu dipersembahkan seolah-olah makanan semulajadi yang hanyut di dalam sungai.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI