Teknik overhead casting double handed merupakan teknik yang paling asas apabila kita baru belajar menggunakan baitcasting reel. Ia tidak banyak menggunakan ruang kawasan kiri dan kanan korang, cuma para atas kepala sahaja.

 

Keberkesanan teknik ini bergantung kepada cara memegang dan kekuatan yang seimbang pada pergelangan tangan serta kedudukan joran sebelum membuat balingan hingga ke penghabisan.

 

Buat permulaan, anda digalakkan mengguna kedua-dua belah tangan untuk memegang joran. Teknik ini dapat membuat balingan jauh tetapi ia senang dipengaruhi oleh angin.

 

IKLAN

Soal Jawab Mancing – Mohon Tunjuk Ajar Teknik Melontar Gewang Dengan Betul?!

 

Cara aplikasi teknik ini:

 

Kedudukan joran berada pada 90 darjah atau 120 darjah di belakang kepala untuk balingan maksimum. Ambil perhatian kepada cara memegang joran. Fungsi tangan kiri sebagai brek. Kekili dalam keadaan freespool dan ibu jari menahan tali.

IKLAN

 

Ketika balingan dibuat, ibu jari dilepaskan namun tekanan ibu jari ke atas tali pada spool tetap dikenakan bagi mengawal kelajuan putaran spool. Kuasa balingan dari pergelangan tangan kanan.

 

Tangan kiri masih mengawal kedudukan joran agar tidak terlajak ke bawah. Untuk balingan yang cantik dan jauh, momentum balingan tertumpu pada kedudukan joran 45 darjah. Perhatikan jua arah gewang.

IKLAN

 

Soal Jawab Mancing – Mohon Tunjuk Ajar Teknik Melontar Gewang Dengan Betul?!

 

Hujung joran berhenti pada arah sasaran. Tumpukan fokus pada setiap pergerakan gewang. Hentikan putaran spool sebelum gewang jatuh ke permukaan air. Setiap balingan overhead casting harus diakhiri dengan kedudukan begini.

 

Jangan lakukan balingan dengan menggunakan paksaan dan gopoh. Bertenang dan lakukan dengan lembut.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI