IKLAN

 

Perkongsian Oleh: Abd Hamiz Jazli

 

Bila jadi seorang tekong dan pembantu tekong (awakl-awak)… ingatlah punca rezeki kita bergantung pada customer. Baik buruk customer pun itulah rezeki kita.

 

Berbuat baiklah pada customer kita, jagalah tutur kata dengan mereka, sentiasa ajar dan bantu mereka dan anggaplah mereka tidak tahu ilmu lautan. Ringankanlah tangan kita kerana mereka membayar kita bukan untuk melihat kita memancing tetapi mengharapkan bantuan dan layanan baik semasa kita bawa mereka ke lokasi memancing.

 

Sifat Wajib Ada Pada Tekong Dan Awak-Awak

 

Bila pancing mereka tersangkut, jangan tunggu disuruh untuk tolong… dah memang itu kerja kita lagi-lagi pembantu tekong. Tolong la pergi tarik, pergi lepaskan… kita kan dah pro bab tu.

IKLAN

 

Sentiasa pastikan susun atur peralatan atas bot dalam keadaan selamat dan bersih terutama bila ikan didaratkan, terus bersihkan lantai bot kerana ia sangat licin dan bahaya. Bukan nak cakap bot kita baru atau cantik. tu faktor risiko… takut gedebuk atas lantai.

 

Sifat Wajib Ada Pada Tekong Dan Awak-Awak

 

Setiap kali ikan ingin didaratkan, bersedia di tepi pelanggan kita, sebab yang akan angkat ikan naik ke atas bot adalah kerja kita, yang buang mata kail adalah kerja kita, yang simpan ikan tu kerja kita, dalam bahasa mudah pelanggan kita tak perlu kotor tangan.

 

IKLAN

Bagi yang suka trip membottom pula, kita perlu sediakan khidmat ikat perambut, jika mereka dah ready tu tak apalah sebab kena anggap mereka tahu tahu. Umpan bagi mereka kita tolong sediakan, kita tolong potongkan, kalau boleh kita tolong pasang pada pancing. Takde alasan kita TAK ADA MASA sebab bila berada di lautan kita adalah pekerja, bukan PEMANCING. Jika customer suruh kita memancing untuk carikan hasil pada mereka, barulah kita mancing.

 

Sifat Wajib Ada Pada Tekong Dan Awak-Awak

 

Layan yang baik kepada pelanggan ni bukan kepada yang tak pernah jumpa, yang pertama kali sewa bot kita saja… kita perlu layan semua sama tak kira mereka tu rakan baik kita sekali pun sebab mereka semua akan bayar kita… ni yang karau sauh tu customer!

 

Insyaallah kalau kita boleh buat macam ni, kita akan ada regular customer. Tapi kalau sebaliknya… Insyallah bot yang kita ada tu akan bawak kita sorang jela. Jaga adab, jaga tutur kata, jaga tingkah laku, sebab kita menjadi contoh atas bot.

 

Sifat Wajib Ada Pada Tekong Dan Awak-Awak

 

Customer datang nak mancing, nak release tension kat pejabat… kalau makin tension atas bot baik tak yah keluar mancing. Ni kadang-kadang komplen dari customer yang biasa kita terima bila mereka tak puas hati dengan servis yang kita bagi.

 

Kalau nak diikutkan hasil yang dapat, tak semua customer akan merungut pasal hasil asalkan kita dan buat yang terbaik… sebab rezeki semua tu kita perlu usaha, dapat tak dapat tu bukan kerja kita… kalau rasa hasil teruk sangat, kita kurangkan sikit sewa atas dasar persahabatan.

 

Sifat Wajib Ada Pada Tekong Dan Awak-Awak