GT yang bersaiz 10kg dan ke atas biasanya mudah diperangkap dengan teknik menunda atau trolling. Kebanyakan pemancing yang menunda mengunakan kekili aksi berat dengan kekuatan tali utama minimum 30Ib.

 

Banyak cerita yang saya dengar GT menghilangkan diri dengan ratusan meter tali utama terutama apabila teknik jigging dan popping disambar oleh pemangsa yang lebih besar.

Di sini, pemancing yang menjadi mangsa dan lebih parah lagi apabila tali utama yang dilarikan adalah jenis sulam yang berharga menjangkau RM100 untuk seratus meter.

 

IKLAN

Setup Peralatan Asas Memancing!!

Kombinasi peralatan untuk GT yang beraiz 10kg ke bawah adalah seperti mana yang disyorkan dalam segmen pancingan cupak lalu. Atau secara rumusannya setting perlatan 30lb ke bawah.

 

IKLAN

Untuk aktiviti popping dan casting, kekili mendatar atau spinning reel lebih mudah dikendalikan. Sementara untuk teknik jigging dan pancingan asas, lebih sesuai mengunakan kekili multiplier.

Setup Peralatan Asas Memancing!!

Ramai pengemar casting dan jigging mengunakan tali sulam atau braided kerana mudah dan cepat membalas.

IKLAN

Jika mengunakan mono sambungkan tali sulam 3 hingga 5 meter di hadapan tali utama sebagai penanda ketika jigging kerana jika leka kemungkinan replika ikan dan jig besi akan singgah di muka anda.

Setup Peralatan Asas Memancing!!

Joran yang sesuai adalah jenis grafit dengan kekuatan 15Ib hingga 30Ib. Pakai joran halus dan ringan tetapi kuat memberi kelebihan dari segi lontaran serta tidak lenguh memegang dalam tempoh yang lama.

Tali utama berkekuatan 15Ib hingga 30Ib cukup memadai kerana ia pasti akan menjanjikan siapa yang mengerjakan siapa. Barulah dapat kepuasan sebenar!

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI