IKLAN

 

Semua orang pasti tahu aktiviti memancing adalah hobi yang boleh diikuti oleh sesiapa sahaja tanpa membezakan latar belakang pendidikan, status, pangkat, jantina, kerjaya, kaum, jarak umur ataupun fahaman politik.

Pendek kata, mereka boleh bersatu dalam hobi memancing. Tetapi, sejak beberapa tahun kekelakangan lain pula jadinya.

 

Semakin kerap dilihat pertelagahan yang berlaku sesama pemancing terutamanya di media sosial ataupun di dalam pertandingan memancing.

Medan yang dahulunya mengukuhkan tali persaudaraan kini berubah menjadi medan peperangan dan pertelingkahan sesama sendiri. Persoalannya kenapa?

 

 

Setelah puas dikaji dan diteliti dapat dilihat pattern mengapa terjadinya perkara seperti ini. Antara yang menguatkan pemerhatian penulis adalah kewujudan ‘puak-puak’ di kalangan kaki pancing.

Apa yang cuba penulis maksudkan di sini ialah semakin banyak wujudnya pihak-pihak yang gemar melakukan provokasi sesama kaki pancing lain dan menggalakkan pergaduhan.

 

Semuanya terjadi bila puak yang mempunyai ramai pengikut cuba memperlekehkan ahli dari grup lain dan kemudiannya berlakulah perang mulut.

Dari perang solo, ia kemudiannya disertai pula lebih ramai pengikut yang menyokong provokasi itu dan kemudiannya pihak yang diprovok memanggil pula geng-geng mereka dan begitulah seterusnya.

 

 

Disebabkan ini, pertelingkahan yang sepatutnya kecil menjadi lebih parah dan seterusnya ada pula yang berkecil hati, maka terjadilah kes-kes bermasam muka dan cakap-cakap belakang yang kemudiannya menjadi barah kepada kaki pancing itu sendiri.

 

Konsep provokasi yang dapat penulis lihat di kalangan kaki pancing ini bukanlah mengenai isu-isu besar seperti bagaimana untuk membawa industri memancing ke arah yang lebih tinggi.

Sebaliknya ia lebih kepada isu-isu kecil dan remeh-temeh seperti, `SIAPA LEBIH POWER’, `SIAPA LAGI OTAI, `MEMPERTIKAI SETUP PANCING PEMANCING LAIN’, `TEKNIK SIAPA YANG LEBIH BAGUS’,  ‘GENG TAPAU TERLAMPAU’ dan sebagainya.

 

Kadang-kadang terasa kelakar pula melihat sikap kaki pancing yang agak keanak-anakan bila diajak bergaduh perkara-perkara kecil sebegini.

Cerita siapa lagi power dan otai ni memang tak masuk dek akal untuk digebang atau digaduhkan. Bagi penulis, semua pemancing sama sahaja.

 

 

IKLAN

Kalau nak bercerita siapa lagi hebat, lihat dahulu apakah pencapaian anda sendiri. Adakah anda pernah memberi sumbangan di dalam industri memancing Malaysia?

Atau adakah nama anda telah tercatat di dalam rekod tangkapan ikan dunia International Game Fish Association (IGFA)?

 

Situasi ini bukan sahaja terjadi di media-media sosial sahaja, di pertandingan memancing juga sering terjadi isu-isu pergaduhan dari grup-grup memancing.

Isu yang biasa ialah bila bersilang tali sewaktu pertandingan. Dan dari situ muncullah perkataan yang tidak enak didengar dan kadangkala mampu mencetuskan pergaduhan sesama sendiri.

 

Tak cukup dengan itu, wujud juga puak-puak di kalangan pengusaha-pengusaha umpan, pengusaha alat memancing, pemilik kolam, penganjur pertandingan dan lain-lain.

Persoalannya mengapa perlunya wujud puak-puak daripada industri memancing kita? Tak bolehkah kalau semuanya bersatu dan bersama-sama menaikkan nama industri memancing ini?

 

 

Bukan niat penulis untuk menyerang mana-mana pihak untuk isu kali ini. Bahkan tidak sama sekali mengatakan semua kaki pancing bersikap sebegini.

Penulis cuma cuba menyuarakan resah hati yang semakin membelenggu bila melihat semakin banyak pergaduhan bila wujudnya puak-puak yang gemar melakukan provokasi ini.

 

Penulis amat percaya bahawa masih ramai kaki pancing Malaysia yang bersikap rasional dan menjauhi perkara-perkara negatif sebegini.

 

Apa kata Netizen

IKLAN

 

Pendapat 1

“Salah tanggapan tu, yang sebetulnya ‘berkumpulan’ bukan ‘berpuak’. Ini terjadi disebabkan oleh minat oleh kaki pancing itu sendiri.

Tak semua orang suka main laut dalam, tak semua orang main kolam, tak semua orang main lombong.

Tetapi untuk menyatukan kaki pancing yang sama tempat pancingan, satu kumpulan ditubuhkan untuk bertukar-bertukar pendapat dan ilmu dalam dunia pancingan.

Tak ada kumpulan yang melarang untuk mengambil ahli baru. Percayalah, kalau mereka semua duduk semeja pun, tak kira kaki pancing laut dalam, kaki pancing lombong , kaki pancing kolam mereka pasti ada yang nak diborakkan. 

Kalau berpuak, mereka saling membenci. Itu bukan seorang kaki pancing yang sejati.”

 

 

Pendapat 2

“Memang wujud golongan pemancing yang berpuak-puak ni. Contohnya, walaupun geng dalam group FB, golongan ni ada group dia sendiri seperti group chat whatsapp dan lain-lain.

Diorang akan turun memancing dengan geng dia jer. Mungkin tak nak berkongsi lubuk dan sebagainya. Bagi saya, memancing dengan siapa-siapa pun tak kisah. Janji enjoy dan make friends.”

 

Pendapat 3

“Yang berpuak-puak tu selalunya libatkan pertandingan atau peminat-peminat tegar sesuatu produk pancing. 

Masing-masing nak tunjuk merekalah hebat dengan produk mereka, tanpa produk itu maka tak akan menang kata mereka. Dari provok suka-suka terus melarat sehingga ke group-group di dalam FB.

Ape pun tak boleh la berpuak-puak ni. Dunia pancing kita tak besar mana, esok lusa pusing-pusing jumpa balik dengan orang sama jugak. Akhir kata “Mancing je pun, why so serious?”

 

Pendapat 4

“Biasalah, arena pancing itu sendiri pon ada pelbagai kaedah dan teknik…. So, tak mustahil la kaki-kaki pancing pon berpuak-puak. Kaki rendam, kaki ngilat, kaki kolam, kaki udang, salt water, fresh water, laut dalam, pantai, kaki sungai pergunungan, dan lain-lain. Belum masuk kaki fly lagi… banyak lahh!!!!

 

 

Pendapat 5

“Biasa la… geng-geng OTAI mana nak bercampur dengan FRESHMEN… geng-geng BRANDED mane ngam ngan geng-geng MAMPU MILIK… Geng-geng FAMOUS segan nak bergaul dengan geng PICISAN… Even dalam group sendiri pun ade geng ORG LAMA dan BUDAK BARU NK UP… Sekian.”

 

Pendapat 6

“Kebiasaannya isu berpuak-puak ni muncul di dalam satu group yang besar. Selaku ahli di dalam group-group mengilat, saya banyak dapati ianya lebih kepada faktor individu itu

sendiri yang mana apabila berlaku perbalahan sesama ahli maka fenomena berpuak-puak makin menjadi.

Perbezaan fahaman memancing juga menyumbang kepada masalah ini sebagai contoh, caster yang mengamalkan CNR adakalanya bertegang dengan caster yang tapau hasil tangkapan.”

 

Pendapat 7

“Dalam memancing ni biasanya berpecah daripada segi teknik sama ada bottom, casting, jigging, popping dan sebagainya.

Dan seterusnya berpecah mengikut platform media sosial mahu pun forum. Tapi satu je yang pasti, takde lah sampai bermasam-masam muka, insyaallah.

Bahan-membahan tu adatlah lelebih lagi kalo burung bangau tu asyik ngeko gi mancing. Janji mancing. Pedehal?”

 

Pendapat 8

“Jika tengok dalam dunia bottom, caster, jigger, surfer, flyer ni memang ada unsur berpuak-puak. 

Ini wujud sebab banyak benda, contohnya pendapat, port rahsia, barang-barang mahal, kelengkapan dan berbeza ideologi.

Yang pasti kita kena kikis dulu sifat dengki dan ego yang menebal dalam diri kita. Semuanya berkaitan dengan MENTALITI kita.. Jika mentaliti kita sihat, maka sihatlah apa-apa jua yang kita usahakan.”