Foto hitam putih sering kali menjadi pilihan ramai kerana keindahan setiap foto tersebut mampu menghasilkan gambar yang unik, misteri, elegan, perubahan mood dan dramatik. Elemen warna ini amat istimewa saban kali ia dihasilkan sama ada secara manual atau pun digital.

 

Pengenalan kepada fotografi hitam putih ini adalah bermula apabila seorang tokoh fotografi yang tidak asing lagi iaitu Ansel Adams memperkenalkan Teori Sistem Zon. Teori ini hanya digunakan pada filem hitam putih sahaja namun konsep ini mula berkembang hingga ke digital.

 

Mengambil gambar hitam putih sebenarnya bukanlah mudah dan pecahannya banyak. Prinsip Kontras diguna pakai bagi mencari kepelbagaian jenis tona warna kelabu sama ada bertambah gelap atau menjadi lebih terang. Dan ini dinamakan sebagai Greyscale.

 

Segmen Fotografi – Foto Hitam Putih

Jom like & See First www.facebook.com/umpanmania101

 

Selain itu perkara asas Silhouettes ialah apabila objek menjadi legap dan bahagian belakang gambar berwarna terang. Terang di sini bermaksud perubahan tona warna belakang objek lebih terang daripada objek yang dirakam.

 

Untuk foto hitam putih, sebaiknya rakamlah saat langit mendung, ia pasti pastinya menjadikan ia lebih indah. Penggunaan lightmeter pada kamera mampu menolong daripada segi pengukuran tona warna gambar yang dirakam.

 

IKLAN

Teori sistem zon

 

Ansel Adams memperkenalkan Teori Sistem Zon. Teori ini hanya digunakan pada filem hitam putih sahaja namun konsep ini mula berkembang hingga ke digital.

 

Segmen Fotografi – Foto Hitam Putih

 

Tip mudah

 

Setkan pada ISO yang paling rendah. Ini adalah disebabkan oleh untuk mengurangkan noise dalam gambar.

IKLAN

 

Fokus pada objek yang bertekstur. Ia mampu memberi impak yang lebih jelas mengenai perbezaan warna hitam dan putih.

 

Bagi menghasilkan mood klasik, rakamlah gambar-gambar objek klasik juga seperti basikal tua, bangunan-bangunan lama, bangunan runtuh dan sebagainya. Ini disebabkan oleh kesan warna pada hasil gambar tadi memberi nostalgia pada gambar tersebut.

 

Di samping itu, foto hitam putih juga sesuai digunakan ketika mengambil gambar potret. Karakter dan ekspresi dalam hal ini akan lebih menonjol.

 

Gunakan format RAW. Jika kamera anda tiada format RAW, boleh ambil gambar warna seperti biasa. Anda boleh mengolahnya dengan menukarkan warna di komputer anda nanti.

 

IKLAN

Komposisi gambar penting sama ada imej berwarna atau imej hitam putih.

 

Cuaca memainkan peranan contohnya seperti matahari terbenam, langit yang terang, sewaktu hujan mahupun waktu berkabus atau jerebu.

 

Segmen Fotografi – Foto Hitam Putih

Jom like & See First www.facebook.com/umpanmania101

 

Teknik bayang atau shadow kerana ia menghasilkan imej lebih menari terutama sewaktu pagi dan petang.

 

Penggunaan Sidelighting menonjolkan bentuk yang maksima dengan memberi pencahayaan sampingan agar bayang yang dihasilkan lebih menarik.

 

Peka dengan suasana dan keadaan sekeliling. Gunakan pelbagai aperture dan shutterspeed untuk melihat kelainan dari segi hasilnya dan pasti tampak berbeza.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI