Menentukan spot/tempat memancing memang sangatlah penting. Pastinya membangau bila korang memancing seharian meskipun dengan umpan yang power lagi padu sekalipun, namun di tempat itu tidak terdapat ikan patin.

 

Memancing ikan patin memang tidak boleh sebarangan atau asal main lempar umpan saja. Dengan spot yang tepat pastinya tak akan ada istilah kumpau atau membangau ketika memancing. Untuk itu kemahiran dalam menentukan spot memancing harus korang miliki.

 

Rahsia Memancing Ikan!!

 

Spot atau titik memancing ikan patin sangat dipengaruhi oleh cuaca dan musim. Ketika musim kemarau ikan patin lebih senang berada di lubuk-lubuk yang memang tempat tinggalnya. Sementara ketika musim hujan ikan ikan patin akan menyebar dan bermigrasi dari lubuk-lubuk ke arah hilir.

Ketika musim hujan, korang boleh memancingnya di sebarangan tempat, asalkan lebih dalam dari perairan yang lainnya.

IKLAN

 

Rahsia Memancing Ikan!!

 

Berdasarkan pengalaman para pemancing yang sudah terbiasa memancing ikan patin, terdapat 3 tempat atau spot yang biasa didiami ikan patin iaitu:

 

IKLAN

Rumpun adalah tempat atau spot yang terbentuk secara alami, misalnya bekas pokok tumbang. Biasanya di bawah pohon tumbang dijadikan tempat tinggal ikan-ikan predator termasuklah keli dan patin.

Tempat seperti ini sangat sesuai untuk melempar umpan. Saiz ikan patin yang mendiami spot ini juga pelbagai mulai dari di bawah 1kg hingga berukuran abah.

 

Rahsia Memancing Ikan!!

 

IKLAN

Sangkar ikan merupakan tempat yang sangat digemari oleh ikan patin. Makanan berupa pelet yang jatuh ke dasar dari jaring sangkar menjadikan titik ini dihuni ikan-ikan beragam termasuk ikan patin. Usahakan memancing di sekitar sangkar ikan, namun jangan terlalu dekat kerana potensi kail tersangkut tali sangkar juga besar.

 

Untuk spot satu ini memang kurang padu dibandingkan sekitar rumpun dan sangkar. Kita hanya menunggu ikan patin yang lalu untuk mencari makan ke pinggiran. Memancing di pinggiran perlu trik khusus.

 

Meskipun di pinggiran, korang harus mencari spot yang paling dalam serta spot yang sering dipancing. Jika sering dipancing pastinya umpan-umpan berupa pelet dan cacing atau yang lain bertebaran di spot tersebut. Dan pastinya ada potensi ikan berkumpul di tempat seperti itu.

 

Rahsia Memancing Ikan!!

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI