Home Hobi & Minat Rahsia Matsumoto Buat Umpan Tongsan Sisik Halus

Rahsia Matsumoto Buat Umpan Tongsan Sisik Halus

 

Hendak memikat ikan tongsan sisik halus memakan umpan sebenarnya tidak semudah untuk mendaratkannya. Berikut merupakan satu cara untuk menghasilkan umpannya.

 

Bahan-bahan keperluan:

 

1. Dedak 929 Matsumoto

2. Serbuk 001 Biskut Matsumoto

3. Serbuk 002 Strawberi Matsumoto

4. Serbuk 007 Pandan Matsumoto

IKLAN

5. Perisa Susu Matsumoto

6. Umpan gam Matsumoto

Rahsia Matsumoto Buat Umpan Tongsan Sisik Halus Rahsia Matsumoto Buat Umpan Tongsan Sisik Halus

Cara-cara penyediaan umpan

 

IKLAN

1. Masukkan satu paket dedak 929 Matsumoto ke dalam bekas bancuhan. Kemudian campurkan satu paket serbuk 001 Biskut Matsumoto. Gaul hingga sekata Kemudian masuk suku paket serbuk 002 strawberi Matsumoto dan suku paket serbuk 007 pandan Matsumoto. Gaul ia hingga sekata.

 

2. Masukkan kira 3 hingga 5 penutup botol perisa susu Matsumoto dan gaul adunan hingga sekata. Akhir sekali masukkan kira-kira segenggam kecil umpan gam Matsumoto (jika perlu) bagi mengikat adunan ini agak tidak terlalu berderai.

 

3. Masukkan air (air kolam) sedikit demi sedikit ke dalam adunan sehingga adunan menjadi doh yang sesuai untuk dikepal pada spring. Doh yang elok ialah doh yang mudah berderai ketika berada dalam air.

IKLAN

Rahsia Matsumoto Buat Umpan Tongsan Sisik Halus

Cara penggunaan umpan:

 

1. Kepalkan dengan kemas doh atau adunan ini pada spring satu atau dua mata kail kira-kira sebesar penumbuk. Sekiranya menggunakan teknik dasar, letakkan gabus kecil pada mata hingga mata kail mampu terapung dan biarkan kosong sekiranya menggunakan teknik apung.

 

2. Sebaiknya setiap balingan umpan ke satu tempat yang sama dan pilihlah spot yang dipercayai menjadi laluan tongsan yang lazimnya kira-kira 15 kaki dari tebing kolam.

Rahsia Matsumoto Buat Umpan Tongsan Sisik Halus

Kredit lokasi: Kolam Seri Bayu Tekala

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI