Tidak ada pemancing yang waras dan sempurna akalnya memasang niat untuk kumpau apabila pergi memancing. Sememangnya tidak memperoleh sebarang hasil walaupun satu strike ketika memancing adalah pengalaman yang tidak disenangi oleh semua pemancing.

Memancing tidak semestinya akan memperoleh hasil namun kumpau ini boleh diatasi sekiranya korang melakukan perkara berikut sebelum memancing.

 

Check kualiti tali

Buat pemeriksaan pada tali utama sama ada ia masih utuh atau sudah rosak. Jika perlu buang sedikit beberapa kaki, maka buanglah sebagai langkah keselamatan. Kalau perlu dibuang semuanya pun, buanglah. Jangan sayang nak buang tali yang macam dah nak reput atau yang sudah luntur warnanya kerana ia akan putus dengan mudah ketika beraksi.

 

Perkara Yang Wajib Diperiksa Sebelum Memancing

 

Check semua ikatan

Jika menggunakan tali sulam dan perlu disambung dengan perambut atau leader, pastikan ikatan sambungan itu kukuh dan kuat. Jika was-was, sebaiknya buat ikatan baru. Selagi tak dapat ikatan sambungan yang memuaskan hati, selagi itulah jangan memancing. Biar lambat asalkan tak lucut atau putus.

IKLAN

 

Check mata kail

Jika menggunakan mata kail yang pernah digunakan, uji tahap ketajamannya dulu. Kalau dah kurang tajam, sebaiknya asah bagi tajam. Tapi kalau dah tumpul sangat wajib buang terus jangan disimpan lagi.

 

Perkara Yang Wajib Diperiksa Sebelum Memancing

 

Check saiz mata kail

IKLAN

Saiz dan jenis mata kail jugak perlu diambil kira. Jangan fikir nak ikan besar, kenalah pakai mata besar. Sebaiknya guna saiz mata kail yang sepadan dan elakkan guna mata kail kurang berkualiti. Mata kail yang kecil tak semestinya ikan kecil saja yang makan.

 

Kesesuaian Umpan

Umpan yang akan digunakan perlu dipastikan keberkesanannya. Sama sebagaimana pemancing lain gunakan. Kalau pemancing lain guna udang hidup, janganlah kita masih nak guna umpan ikan. Kalau pemancing lain guna perisa pandan, kita gunalah pandan jugak. Kalau pemancing lain guna jig warna hijau, kita jangan masih nak pertahankan warna kegemaran sendiri.

 

Perkara Yang Wajib Diperiksa Sebelum Memancing

 

IKLAN

Set pancing sepadan

Set pancing yang digunakan juga perlu sepadan dengan ikan target. Banyak kejadian ikan gagal didaratkan kerana joran atau kekili gagal mengatasi kekuatan ikan. Malah banyak kes kumpau disebabkan masalah asas ini.

 

Pilihan teknik tepat

Jika umpan sudah bagus, pastikan teknik yang digunakan juga adalah sesuai. Sama ada teknik apungan atau dasar atau apa saja teknik yang bersesuaian. Teknik karauan pun kena perhatikan juga. Yang penting kena pantau teknik apa yang cepat ikan ambil umpan dan ikan tidak lucut dari mata kail.

 

Perkara Yang Wajib Diperiksa Sebelum Memancing

 

Cara strike dan layan ikan

Teknik strike atau menyentap ikan juga penting begitu juga dengan cara melayan ikan harus betul agar ikan berjaya didaratkan. Kalau strike siakap, jangan macam sentap udang galah. Kalau layan tenggiri jangan main macam layan gelama.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI