Pemberat ini sememangnya popular di Amerika Syarikat kerana di negara itulah ia dilahirkan. Batu ladung peluru atau bullet sinkers pada asasnya dicipta bagi menambah berat umpan tiruan (khususnya gulp atau soft plastic bagi pancingan ikan bass).

Lazimnya ia diletakkan di hadapan umpan tiruan bagi tujuan lontaran umpan lebih jauh dan tepat ke sasaran. Bentuknya seperti peluru membolehkan ia dikarau dengan sempurna membelah arus tanpa mengganggu aksi renangan umpan tiruan yang digunakan. Selain itu ia juga boleh digunakan sebagai pengganti batu ladung hidup.

 

 

Apa yang membezakan pemberat ini dengan batu hidup biji kana adalah bentuknya. Fungsi utama adalah teknik persembahan umpan adalah membolehkan ikan membawa lari umpan tanpa merasa beban.

Namun pemberat berbentuk bulat seperti bebola ini tidak didatangkan dengan saiz yang besar kerana tidak sesuai digunakan bagi mengekalkan umpan di kawasan berarus deras. Dengan bentuk sedemikian ia mudah bergolek.

Oleh yang demikian ia hanya sesuai digunakan di kawasan tanpa arus dengan penggunaan umpan bersaiz kecil. Selain itu ia juga boleh diguna sebagai pemberat bagi teknik pancingan trolling atau menunda. Lazimnya ia turut diletakkan pada setting perambut tenggiri.

 

IKLAN

Pentingnya Kenali Jenis & Fungsi Pemberat!!

 

Batu ladung sepit, kepit, kapit atau split weights lazimnya digunakan bagi menambah sedikit berat kepada umpan agar ia tidak terapung di permukaan air. Ia juga digunakan untuk menambah berat kepada umpan agar lontaran umpan dapat dilakukan dengan lebih sempurna.

Batu kapit ini biasanya terjual dalam bentuk pakej yang mengandungi pelbagai jenis saiz dan kegunaannya juga dalam pelbagai bentuk teknik pancingan air tawar mahupun air masin.

IKLAN

Bagi yang belum mengenali batu kepit ini, ia adalah pemberat yang terdapat lurah pada badannya di mana ia diapitkan pada tali untuk memberi berat pada umpan atau tali. Oleh sebab saiznya yang kecil dari 0.1 gm ke 10 gm kita dapat mengagak berat yang diperlukan. Penggunaannya pula amat senang sekali iaiitu dengan memasukkan tali ke celah lurah dan mengepitnya.

 

Saya menamakannya sebagai batu loket kerana tidak menemui nama khas untuknya. Pada asasnya pemberat berbentuk seperti loket rantai ini lebih banyak digunakan dalam coarse fishing. Metod pancingan air tawar yang popular di Eropah terutamanya England.

Pemberat jenis ini lazimnya dihasilkan dengan berat beberapa gram sahaja sesuai dengan konsep pancingan tersebut. Di negara kita ia mungkin pemberat yang agak asing namun ia dapat memenuhi keperluan penggemar metod pancingan jenis ini.

IKLAN

 

Ia merupakan pemberat yang paling sinonim dengan pancingan dasar laut dalam. Dan bolehlah dianggap pemberat yang paling sesuai dengan jumlah berat maksimum sehingga 1kg dihasilkan.

Dengan bentuk seperti empat segi dengan lengkungan separa bulat pada bahagian bawah memboleh batu ladung leper ini menjunam ke dasar dengan lebih laju dan mampu membelah arus dengan baik.

Ia penting bagi membolehkan umpan yang didasarkan tidak kesasar jauh dari lubuk sasaran. Selain itu ia juga mampu melekap atau kekal pada dasar dengan lebih kukuh melawan tolakan arus pada dasar laut.

 

Pentingnya Kenali Jenis & Fungsi Pemberat!!

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI