Terdapat dua sistem teknikal yang direka untuk kegunaan laut dan juga air tawar. Bagi kegunaan perairan air masin dan air tawar perbezaan panjangnya adalah 5 inci. Perbezaan ini adalah kerana enjin sangkut yang digunakan di laut perlu melepasi badan bot atau sampan supaya kipasnya tenggelam dan tidak tergantung ketika meredah ombak. Bagi enjin kaki pendek ianya sesuai digunakan di tasik, sungai, lombong dan juga perairan yang tenang yang tidak mempunyai ombak dan alun.

 

Pengenalan Asas Enjin Sangkut Untuk Air Tawar & Masin!!

 

IKLAN

Menyangkut enjin pada bot dalam keadaan tepat ditengah buritan bot. Ketatkan lock pengikat sekuatnya bagi memastikan enjin tidak berganjak dari posisi asal.

Sebaiknya buat ikatan tali di antara enjin sangkut dan bot sepanjang setengah depa untuk keselamatan. Sekiranya enjin menghentam kayu dan melambung ianya masih ada tali keselamtaan dan mudah ditemui semula.

IKLAN

 

Enjin sangkut ini terbahagi kepada dua iaitu 2 lejang (2 stroke) dan 4 lejang (4 stroke) yang mana sistem penjanaan bahan apinya seperti motosikal ataupun kereta, cuma enjin 2 lejang memerlukan bahan pelincir tambahan minyak 2T TCW khas. Asasnya sama seperti motosikal 2 lejang yang menggunakan minyak 2T.

IKLAN

 

Pengenalan Asas Enjin Sangkut Untuk Air Tawar & Masin!!

 

Seiring dengan peredaran zaman ketika ini yang lebih mementingkan mesra alam, enjin bot 4 lejang boleh dikatakan semakin meluas penggunaannya berbanding enjin 2 lejang. Harganya pula lebih mahal berbanding enjin 2 lejang. Namun, kebanyakan bot untuk kegunaan memancing dan nelayan pantai tradisional, enjin bot 2 lejang masih banyak dipraktikkan.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI