Tidak dapat dinafikan dua perkara ini memainkan peranan yang amat penting terhadap aktiviti memancing iaitu hujan dan angin.

 

HUJAN

 

Tidak seperti di kawasan lain, hujan menjadi rahmat apabila seseirang pemancing sedang memancing di teluk atau muara. Hujan lebat berterusan atau banjir sama ada kotor atau jernih boleh menjadi baik atau buruk bergantung kepada keadaan tempat, cuaca dan jarak laut.

 

Pengaruh Cuaca Terhadap Aktiviti Memancing

 

Dalam erti kata lain, hujan lebat atau banjir akan memberi laluan kepada ikan untuk keluar ke sungai dan seterusnya ke laut. Musim hujan akan menyebabkan air menjadi keruh dan seterusnya membantu pembiakan ikan terutamanya ikan belanak.

IKLAN

 

Sekiranya hujan turun berlarutan dalam tempoh lebih satu hari atau seminggu, keadaan akan boleh menjadi buruk dan memberi kesan kepada mata pencarian nelayan dan dalam tempoh proses pertukaran air balik ke asal, ikan-ikan mula bergerak dan berpindah keluar ke lautan terbuka.

 

Pengaruh Cuaca Terhadap Aktiviti Memancing

 

Air tawar yang bercampur dengan air masin akan timbul dahulu dari air masin disebabkan air tawar ringan dari tarikan daya bumi. Ini akan memberi kesan kepada tabiat ikan. Ikan merah, gerut-gerut dan gelama atau ibu gelama atau jenahak terutamanya, akan cuba menyorokkan diri di kawasan yang mempunyai lubang yang dalam.

IKLAN

 

Selalunya terdapat ban pasir yang mudah dihakis oleh banjir atau hujan lebat yang berlarutan. Kesan hakisan ini lama kelamaan akan membentuk satu lopak ar yang dipanggil PALOH. Paloh ini akan penuh dihuni dengan hidupan laut yang mengeluarkan pelbagai jenis ikan dan udang ditambah dengan kemasukan air dari laut yang membawa ikan-ikan besar.

 

Pengaruh Cuaca Terhadap Aktiviti Memancing

 

Dalam erti kata lain, kawasan paloh mempunyai potensi adanya ikan-ikan yang boleh dipancing. Apabila kawasan paloh mula surut, pemancing perlulah menyusur mengikut aliran air keluar di mana ikan akan memasuki ke kawasan yang terdapat punca makanan tetapi perlu diingatkan agar pemancing janganlah leka kerana pemancing boleh terperangkap apabila air pasang.

IKLAN

 

ANGIN

 

Dua sebab mengapa angin mendatangkan kesan kepada pemancing dan nelayan. Pertama, ikan tidak akan memakan umpan di dalam keadaan angin bergelombang dan menaiki bot pada waktu ini akan mendatangkan kesan yang merbahaya. Itulah sebabnya pemancing perlu mengetahui ramalan kaji cuaca sebelum bergerak keluar memancing.

 

Pengaruh Cuaca Terhadap Aktiviti Memancing

 

(Sedikit tip): Apabila angin meniup ke arah pantai, angin di tengah laut akan kurang aktif dan pemancing akan lebih berjaya dengan hasil tangkapan.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI