Mendaratkan kerapu di laut perlukan pengetahuan yang luas mengenai spesies ini. Selalu ikan kerapu yang memiliki diameter badan yang besar akan meragut umpan dengan berhati-hati.

 

Walaupun ramai pemancing tegar yang beranggapan kerapu adalah spesies ikan yang bakal melahap apa sahaja umpan yang dipasang namun kami tidak bersetuju kerana kerapu tidaklah sebegitu.

 

IKLAN

Paling penting, sekiranya balingan pada spot yang dibaling mengena kerapu, teruskan membuat balingan atau lontaran pada spot yang sama ini kerana lubuk dan sarang kerapu selalunya didiami 5-6 ekor kerapu.

 

IKLAN

Panduan Padu Mendaratkan Kerapu!!

 

IKLAN

Elakkan daripada menggunakan kekili mahupun saiz tali pancing bersaiz sederhana. Jika sambaran kerapu bersaiz besar membaham umpan, mungkin penyesalan bakal diterima kerana tidak bersiap sedia lebih awal.

 

Melihatkan saiz kerapu yang didaratkan oleh Sunny sememangnya kecil, namun membiarkan umpan yang direndam lebih lama bagi membenarkan umpan dilahap perlahan-lahan oleh sang kerapu kemudian jika tali didapati sedikit menegang bersiap sedia merentapnya naik ke permukaan.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI