Kelong merupakan bangunan yang didirikan atas permukaan air yang biasanya didirikan di persisir pantai atau muara. Lazimnya ia didirikan bagi tujuan aktiviti memancing. Di sini dikongsikan beberapa tip dan persediaan untuk memancing di kawasan kelong:

 

Buat Sedikit Kajian Umum

Buat sedikit research mengenai kelong yang anda ingin pergi. Sekurang-kurangnya anda akan tahu struktur, kedalaman dan pelbagai perkara penting tentang kelong tersebut. Selain itu, kaji juga spesies ikan yang ada di kelong berkenaan. Dari sini anda boleh dapatkan petua dan info umpan yang sesuai untuk memancing ikan yang ada di kelong tersebut.

 

Panduan Memancing Di Kelong

 

Ilmu & Pengalaman

Tidak cukup dengan hanya membuat research tentang kelong itu sahaja. Kadang-kadang adalah perlu juga untuk anda mendapatkan khidmat nasihat dari mereka yang arif tentang kawasan kelong yang hendak anda pergi. Cungkil seberapa banyak rahsia dan petua untuk memancing di kawasan kelong berkenaan.

 

Panduan Memancing Di Kelong

IKLAN

 

Kesesuaian Waktu

Waktu air pasang besar dan air bani adalah dua masa berbeza untuk memancing di kelong. Ketika air bani arus kurang laju untuk pancingan yang santai bagi memancing ikan yang bermain di sekitar kelong untuk mencari makanan. Pada waktu pasang besar pula arus agar laju dan sedikit sukar untuk memancing. Namun ketika ini lebih banyak ikan masuk ke kawasan kelong.

 

Panduan Memancing Di Kelong

 

Bekalan Makanan

Ini juga antara perkara yang paling penting untuk memancing di kelong. Iyalah, bukan semua kelong ada menyediakan khidmat makanan dan minuman. Adalah seelok-eloknya jika anda menyediakan keperluan bekalan minuman dan makanan ini secukupnya sebelum naik ke kelong. Kalau tak, nanti ada pula yang tak dapat memancing akibat menahan lapar.

IKLAN

 

Panduan Memancing Di Kelong

 

Peralatan Sepadan

Pastikan peralatan dan tiada yang tertinggal. Ada juga mendengar kes pemancing yang sudah membawa joran, tetapi terlupa membawa kekili dan pelbagai peralatan yang lain. Selain itu, penting juga bagi anda membawa joran spare.

Iyalah, ada masanya kejadian tak diingini boleh berlaku dengan mudah. Sekurang-kurangnya, jika kejadian seperti joran patah, joran jatuh laut dan lain-lain berlaku anda sudah ada back-up plan. Jangan lupa bawa appolo! Dan jangan sesekali lupa untuk membawa tong ikan berserta ais.

 

IKLAN

Panduan Memancing Di Kelong

 

Kepelbagaian Teknik

Jangan hanya fokus kepada pancingan bottom sahaja, sekali sekala cuba juga teknik yang berbeza seperti drifting, casting, jigging dan sebagainya (bergantung kepada jenis dan kedalaman kelong). Ini kerana bukan semua spesies ikan boleh dipancing dengan satu teknik.

 

Panduan Memancing Di Kelong

 

Kepelbagaian Umpan

Jangan lupa juga untuk membawa pelbagai jenis umpan yang berkemungkinan berkesan untuk memancing. Jangan bergantung harap kepada umpan hasil pancingan apollo sahaja yang belum tentu setiap masa ada.

 

Panduan Memancing Di Kelong

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI