Taksonomi

 

Kingdom:  Animalia

Phylum:  Chordata

Superclass:  Osteichthyes

Class:  Actinopterygii

Order:  Perciformes

Suborder:  Labroidei

Family: Labridae (Rafinesque, 1810)

 

Mengenal Suku Sakat Ikan Bayan

 

Genus

Bolbometopon

Calotomus

Cetoscarus

Chlorurus

Cryptotomus

Hipposcarus

Leptoscarus

IKLAN

Nicholsina

Scarus

Sparisoma

 

Mengenal Suku Sakat Ikan Bayan

 

Walaupun ia berasal dari dua keluarga yang berbeza iaitu dari jenis wrasse dan parrotfish, ikan ini lebih dikenali sebagai ikan bayan oleh kebanyakan pemancing dan nelayan untuk kedua-dua keluarga spesies yang mempunyai pelbagai bentuk, warna, saiz dan sekurang-kurangnya 90 spesies.

 

Taburannya amat ketara dan boleh dijumpai hampir kesemua kawasan perairan negara terutama persisiran pantai yang berpulau. Ikan ini lebih popular dipanggil ketarap di Johor. Kedua-dua spesies ini adalah dari jenis hidupan marin laut yang gemar tertumpu pada kawasan terumbu karang sama ada perairan cetek hinggalah yang lebih dalam.

 

Mengenal Suku Sakat Ikan Bayan

 

Bayan jarang ditemui berlegar di kawasan terbuka yang berpasir jauh dari kawasan batu karang. Bayan adalah spesies yang tidak ganas dan tidak merbahaya kepada manusia.

 

IKLAN

Spesies bayan ini menjadikan seorang rakyat Malaysia telah berjaya mencipta rekod International Game Fishing Associasion (IGFA) pada April 1997. Vincent Yeo berjaya memancing spesies maori wrasse atau lebih dikenali dengan panggilan napoleon berbadan hijau seberat 19.8 kg di kepulauan Seychelles.

 

Bayan wrasse ini mempunyai warna badan yang cantik dengan pelbagai bentuk dan saiz. Badan lebih memanjang dan tidak begitu gempal berbanding bayan parrotfish.

 

Mengenal Suku Sakat Ikan Bayan

 

Mulut adalah sederhana besar dengan bibir yang tebal dan agak keras. Bergigi kapak dan besar di barisan hadapan serta gigi-gigi kecil di bahagian dalam yang berlapis. Gigi kapak kebanyakannya menonjol keluar sedikit.

 

Sirip dorsal ikan bayan jenis ini agak memanjang manakala sirip ekor pelbagai bentuk dan corak warna. Sejumlah 20 jenis spesies bayan ini ditemui.

 

Mengenal Suku Sakat Ikan Bayan

 

Warna juga berubah mengikut pembesaran dan perubahan pada jantina. Ikan bayan yang paling popular di kalangannya ialah bumphead atau napoleon yang mempunyai bonggol di atas bahagian kepala yang boleh membesar sehingga hampir 100kg.

 

IKLAN

Ia dipercayai adalah yang terbesar di kalangan keluarga bayan. Jenis kepala benjol ini mempunyai gigi kapak yang tajam dan mampu memutuskan tali pemancing dengan mudah.

 

Ia mengunakan kelebihan benjol di kepala untuk memecahkan cengkerang dan karang sebelum mengunakan gigi yang kuat untuk proses seterusnya.

 

Mengenal Suku Sakat Ikan Bayan

 

Dikatakan banyak terdapat di Pulau Terumbu Layang-layang dan Sipadan di Sabah dan tidak merbahaya kepada penyelam. Malah penyelam biasanya senang dikelilingi oleh spesies ini.

 

Profil ringkas

 

Nama umum: Wrasse dan parrotfish

Nama Lain: Bechok, nuri-nuri, batu, ilahan, ketarap, kakak tua, tabok, tagih untung, nila-nila, perencong, kalat

Ciri Fizikal: Kedua-dua jenis keluarga bayan mempunyai kombinasi warna yang cantik dan gigi hadapan yang lebih besar dan menonjol keluar. Badan, corak warna saiz adalah pelbagai.

 

Mengenal Suku Sakat Ikan Bayan

 

Diet: Hidupan sekitar batu karang seperti ketam,cengkerang, karang, sotong,udang dan anak ikan.

Habitat: Kawasan batu karang dan berpasir persisir pantai yang berbatu.

Taburan: Hampir seluruh Asia Pasifik, Laut Merah, Utara Afrika dan Australia hingga French Polynesia

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI