Umpan kini berada di dalam aplikasi   
Umpan kini berada di dalam aplikasi   
Home Hobi & Minat Mengenal Profil Hebat Spesies Black Bass Borneo

Mengenal Profil Hebat Spesies Black Bass Borneo

 

Taksonomi

Kingdom: Animalia

Filum: Chordata

Kelas: Actinopterygii

Subkelas: Neopterygii

Infrakelas: Teleostei

Superordo: Acanthopterygii

Ordo: Perciformes

Subordo: Percoidei

Famili: Lutjanidae

Genus: Lutjanus

IKLAN

Spesies: L. goldiei

Nama binomial : Lutjanus goldiei

 

Mengenal Profil Hebat Spesies Black Bass Borneo

 

Ikan black bass yang turut dikenali sebagai ikan kanai / tembaring, merupakan sejenis ikan kakap (lutjan) yang boleh ditemui di Indonesia, Malaysia dan Papua New Guinea. Di Indonesia (Borneo) ikan ini dikenali juga dengan nama kakap hitam muara, somasi hitam, bale raja atau Naing.

 

Sementara di Papua New Guinea, ia dikenali dengan nama moonfish (ikan bulan) atau Papuan black bass (kakap hitam Papua) dan Papuan black snapper. Ikan tembaring dengan nama Inggeris black bass adalah dari famili Lutjanidae dalam genus Lutjanus dengan membawa nama binomial Lutjanus goldiei.

IKLAN

Dalam erti kata lainnya, walaupun menggunakan nama keluarga ikan bass, black bass sebenarnya adalah dari keluarga ikan snapper.

 

Mengenal Profil Hebat Spesies Black Bass Borneo

 

Orang Malaysia lebih senang memanggil ikan yang terkenal sebagai predator sungai yang mempunyai gigi tajam dan ikan muara terhandal ini sebagai BB (black bass) sahaja. Ramai pemancing yang tergoda untuk memancing ikan yang dilabel terkuat dalam keluarga snapper ini.

 

Berikutan berkongsi habitat yang sama di estuari, ia sering kali dikelirukan dengan spesies ikan mangrove jack atau kakap merah.

 

IKLAN

Mengenal Profil Hebat Spesies Black Bass Borneo

 

Black bass memiliki bentuk yang hampir sama dengan mangrove jack cuma yang membezakan hanya dari segi corak warna. Black bass memiliki corak warna yang dominan hitam dengan memiliki garis-garis putih. Malah memiliki pola warna yang berbeza-beza seperti keabu-abuan, kecoklatan, hitam serta kadang memiliki belang kekuning-kuningan.

 

Ikan black bass ini selalunya terlalu sukar untuk hidup di cuaca ekstrim sehingga walaupun suatu kawasan memiliki tumbuhan paya bakau yang banyak namun ikan ini belum tentu ada kerana black bass sangat payah untuk menyesuaikan diri keadaan persekitaran yang cepat berubah baik dari cuaca dan perubahan air.

 

Mengenal Profil Hebat Spesies Black Bass Borneo

 

Ikan yang dikenali memburu secara solo ini mampu membesar panjang sehingga 100 sentimeter dan mencapai berat 20 kilogram. Namun spesimen dewasa yang sering ditemui sekitar 1 hingga 7 kilogram sahaja.

 

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI