Taksonomi:

Kingdom: Animalia

Phylum: Chordata

Class: Actinopterygii

Order: Carangiformes

Family: Carangidae

Genus: Carangoides

Species: C. gymnostethus

Binomial name: Carangoides gymnostethus (G. Cuvier, 1833)

 

Mengenal Identiti Spesies Ikan Jemuduk

 

Ikan jemuduk atau nama umumnya bludger, juga dikenali sebagai bludger trevally, naked-breast trevally dan Bleeker’s jackfish adalah spesies ikan laut bersaiz besar yang meluas di dalam keluarga jack, Carangidae.

IKLAN

 

Jemuduk diklasifikasikan dalam genus Carangoides, sekumpulan ikan yang lazimnya dikenali sebagai jack dan trevallies dan membawa nama binomial Carangoides gymnostethus.

 

Mengenal Identiti Spesies Ikan Jemuduk

 

Taburan jemuduk agak luas merangkumi seluruh kawasan tropika ke subtropika di Lautan Hindi dan barat Lautan Pasifik, Afrika Selatan di barat, sepanjang Afrika timur dan utara ke Laut Merah. Taburannya di Lautan Hindi meluas ke timur ke India, Asia Tenggara, Indonesia, Malaysia dan sejauh selatan Australia utara.

 

Bludger trevally merupakan spesies ikan bersaiz besar yang mampu membesar panjang melebihi 90 cm dan mencapai berat maksimum yang direkodkan seberat 14.50 kilogram. Ia mempunyai bentuk badan yang sangat mirip dengan yellow-spotted trevally, hanya lebih panjang dan lebih berbentuk silinder berbanding kebanyakan spesies dalam genus Carangoides.

 

IKLAN

Mengenal Identiti Spesies Ikan Jemuduk

 

Spesies dalam keluarga trevally seperti gerong belang dan cupak ini mendiami perairan tropika dari pantai dan terumbu karang berbatu, di mana mereka memakan ketam kecil, udang dan ikan.

 

Ketika juvenil, jemuduk memiliki garis besar bujur yang berubah mengikut perubahan usia. Ia memiliki warna badan perak kehijauan secara keseluruhan sebagai ketika juvenil dan apabila dewasa memiliki warna kehijauan di bahagian atas dan lebih keperakan di bahagian bawah badan.

 

Mengenal Identiti Spesies Ikan Jemuduk

 

IKLAN

Pada semua peringkat kehidupannya, ikan ini mempunyai beberapa bintik coklat atau keemasan di garisan lateral badan, tetapi jauh lebih sedikit berbanding yellowspotted trevally atau jemuduk bintik. Sirip dorsal, sirip anal dan kaudal adalah hijau buah zaitun.

 

Jemuduk memiliki profil kepala cembung dan berkurang dengan curam bergantung kepada usia. Sirip dorsal berada di dua bahagian yang berbeza, yang pertama terdiri daripada lapan duri manakala yang kedua terdiri daripada satu duri dan 28 hingga 32 sirip filamen lembut.

 

Mengenal Identiti Spesies Ikan Jemuduk

 

Sirip analnya mempunyai dua unit duri yang terpisah secara berurutan diikuti oleh tulang belakang yang disertai 24 hingga 26 filamen lembut dan sirip pelvik mempunyai satu tulang belakang dan 18 hingga 20 filamen lembut.

 

Secara umumnya ikan jemuduk dianggap sebagai antara ikan sukan yang baik dan menghiburkan kerana mampu memberikan tentangan yang bagus ketika dipancing. Namun ia bukanlah ikan meja makan terbaik kerana memiliki daging yang agak berminyak dan lembik. Sebaliknya dagingnya itu amat sesuai untuk dijadikan umpan bagi memancing spesies ikan lainnya.

 

Mengenal Identiti Spesies Ikan Jemuduk

 

Bludger Trevally ini ketika juvenil sering mencari makanan secara berkumpulan namun apabila semakin dewasa ia lebih sering ditemui secara bersendirian. Biarpun jemuduk mampu membesar sehingga 14.50 kilogram namun spesimen yang lazim ditemui, khususnya yang dipancing sekitar tiga hingga enam kilogram sahaja.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI