Taksonomi:

Kingdom: Animalia

Phylum: Arthropoda

Subphylum: Crustacea

Class: Malacostraca

Order: Decapoda

Infraorder: Brachyura

Family: Portunidae

Genus: Portunus

Species:  P. armatus

Binomial name: Portunus armatus (Linnaeus, 1758)

Synonyms:

Cancer pelagicus Linnaeus, 1758

 

IKLAN

Mengenal Identiti Ketam Bunga

 

Di Malaysia, spesies ketam Portunus pelagicus biasanya dipanggil ketam renjong, ketam bunga dan ada juga yang memanggilnya ketam laut sahaja. Sementara nama umumnya pula adalah blue swimming crab atau flower crab.

 

Ketam bunga ini merupakan haiwan krustasea yang berada dalam genus Portunos dan keluarga besar Portunidae. Spesies yang turut mendapat nama jolokan The Blue Swimmer ini merupakan makanan istimewa di negara-negara Asia dan ia boleh ditemui hampir di semua lautan dunia.

 

Mengenal Identiti Ketam Bunga

 

Spesies ketam bunga jantan

 

IKLAN

Ketam bunga merupakan spesies ketam natif di Lautan India dan Pasifik, serta Laut Mediterranean. Antara lain ciri-ciri pengenalan ketam bunga adalah chelipeds atau kaki sepit yang panjang, karapas atau cangkerang bulat yang boleh tumbuh dari 5-7cm hingga 20 cm lebar.

 

Ketam bunga jantan berwarna biru terang dengan bintik-bintik putih dan dengan chelipeds panjang, sementara ketam betina berwarna coklat kehijauan dan memiliki karapas yang lebih bulat.

 

Spesies ketam bunga betina

 

Mengenal Identiti Ketam Bunga

 

Portunus pelagicus lazimnya memasuki estuari untuk mencari makanan dan tempat perlindungan. Kitaran hayatnya banyak berlegar di estuari sebagai larva dan ketam juvenil menggunakan habitat ini untuk pertumbuhan dan pembangunan.

IKLAN

 

Sebelum menetas, ketam betina bergerak ke dalam habitat laut yang cetek, melepaskan telurnya dan larva yang baru menetas bergerak ke muara sungai.

 

Mengenal Identiti Ketam Bunga

 

Bahagian perut ketam bunga betina (kiri) dan ketam bunga jantan (kanan)

 

Ketam bunga dikenali kerana tabiat mereka untuk tinggal di bawah lumpur atau pasir untuk jangka masa yang panjang, terutamanya pada siang hari dan mereka mempunyai toleransi yang sangat tinggi terhadap ammonia dan nitrat.

 

Mereka memakan microalgae dan ikan kecil dan mereka tidak dapat bertahan untuk jangka masa yang panjang apabila keluar dari air laut dan juga merupakan perenang yang benar-benar hebat.

 

Mengenal Identiti Ketam Bunga

 

Portunus pelagicus lelaki dipercayai menjadi lebih bersifat kewilayahan dalam air sejuk. Ini mungkin menjelaskan mengapa ketam jantan jarang dilihat dalam jarak dekat antara satu sama lain di perairan yang lebih sederhana. Ia juga boleh menjelaskan kenapa ketam betina kelihatan lebih produktif di kawasan tersebut.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI