Adat anak perantau, walaupun jauh berkelana di ibu negeri Selangor mencari rezeki, tetapi jika ada masa terluang, pasti saya akan cabut balik ke kampung nun di Taiping Perak. Bukan apa indahnya suasana desa, menyebabkan saya sering teringat ke kampung halaman.

 

Sudah adat saya juga yang gemarkan hobi memancing, pantang jika saya ada masa terluang akan pergi ke ceruk mana untuk memancing. Kesempatan bertemu rakan di kampung yang kebetulan mengajak untuk menduga perairan Pulau Sembilan, terus tidak saya tolak.

 

Light Jigging Pulau Sembilan

 

Saya, Arman, Ah Chong dan Renly bertolak menaiki kereta dan tiba di Jeti Lumut ketika hari masih gelap. Selesai solat Subuh dan bersarapan, kami bertemu tekong, Thomas. Tidak dilupakan bekalan makanan yang sudah siap ‘ditapau’ sebagai bekalan di atas bot nanti.

 

Jam 7.30 pagi bot terus dipacu menghala ke Pulau Sembilan. Sebelum bertolak, kami mendapat khabar angin ikan sudah berkurangan di sini akibat kemasukan bot pukat.

 

Tetapi kami tidak terlalu gusar, kerana ikan bagi kami bot pukat pun sebenarnya tidaklah sesuka hati melabuhkan pukat di merata tempat, terutama berhampiran pulau yang mana akan merugikan mereka juga.

IKLAN

 

Light Jigging Pulau Sembilan

 

Kami berserah kepada Allah dan yakin masih ada banyak tempat yang sangat menyeronokkan untuk memancing dan melayan ikan yang kasar. Saya ke sini cuba untuk casting dan juga belajar untuk jigging.

 

Kami tiba di sekitar Pulau Sembilan sekitar jam 9 pagi. Thomas mengambil kedudukan berhampiran satu teluk di bahagian pulau dan kami cuba jigging di situ.

 

IKLAN

Light Jigging Pulau Sembilan

 

Cubaan saya menggunakan jig bewarna oren 20 gram, berjaya memperdayakan mangsa. Larian padu hingga ke bawah bot menunjukkan ia adalah ikan GT. Agak puas juga melayannya memandangkan saya menggunakan set ringan.

 

Selepas itu, beberapa ekor GT lagi saiz bawah 2 kg berjaya kami naikkan selepas itu. Menjelang tengah hari, kelibat GT yang dicari langsung tidak ada. Kesempatan itu, saya gunakan untuk cuba-cuba untuk bottom dengan menggunakan isi ikan kembung.

 

Light Jigging Pulau Sembilan

IKLAN

 

Disebabkan alun agak tenang, mata pun kian layu dan hampir terlelap. Ketika itulah drag kekili saya berbunyi kuat, lantas mengejutkan semua yang ada di dalam bot.

 

Saya menahan asakan, tetapi ikan di bawah cukup kuat membenam ke bawah. Namun 20 minit kemudian, akhirnya naik seekor jenahak yang saya anggarkan beratnya sekitar 4 kg.

 

Light Jigging Pulau Sembilan

 

Rakan lain yang melihat saya berjaya menaikkan jenahak turun mencuba bottom dan berjaya menaikkan beberapa lagi ikan bayan dan telinga gajah.

 

Sehingga petang, kami mencuba lagi untuk jigging dan akhirnya, berjaya menaikkan beberapa ekor GT, talang dan juga kerapu. Sekitar jam 5 petang kami mengakhiri trip dan kesimpulannya, walaupun ia singkat tetapi tetap lumayan.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI