SOALAN:

Saya baru berjinak-jinak dengan hobi memancing dan ingin tahu kenapa kaki pancing gila dengan gewang, sedangkan bagi saya umpan hidup adalah umpan yang berkesan untuk memancing spesies predator.

 

JAWAPAN:

Tidak dinafikan malah sememangnya diakui penggunaan umpan hidup lebih berkesan berbanding penggunaan umpan tiruan kerana ia adalah makanan ikan atau umpan betul

untuk menjerat spesies predator seperti sebarau, baung besar, belida (anak ikan, udang), tenggiri (ikan kembung, tamban) toman (keli, lampam).

 

Namun, harus diingat penggunaan umpan hidup ada batasnya seperti umpan hidup sukar diperolehi, sukar dibawa ke mana-mana dan mudah mati.

IKLAN

Berapa lama anda mampu mengusung dan menjaga umpan hidup sekiranya anda seorang kaki casting tegar yang memancing sehariannya.

 

Penggunaan gewang adalah revolusi oleh penciptanya yang memikirkan umpan tipu perlu dicipta kerana kaki pancing tidak sebolehnya terus bergantung pada umpan hidup.

Mereka telah mengkaji dari segi bentuk, fleksibel renangan, bentuk dan sebagainya sehingga lahirnya pelbagai jenis bentuk, warna, jenama gewang ada di pasaran.

 

IKLAN

Secara amnya, penggunaan gewang lebih praktikal kerana ia memberi lebih kebebasan kerana tidak perlu membeli umpan hidup, segar, tidak perlu buang masa, cangkuk umpan

hidup baru terutama semasa ikan sedang frenzy, tidak berbau, mengotorkan tangan anda, tidak perlu menyediakan bekas besar untuk simpan umpan hidup, boleh dibawa ke mana-

mana sahaja serta memberikan lebih liputan kawasan ketika memancing berbanding umpan hidup yang perlu dikarau perlahan.

 

Walau bagaimana pun tidak sewajar pemancing terlalu taksub terhadap gewang sehingga ada gewang yang dianggap sebagai gewang keramat.

IKLAN

Hakikatnya pihak yang untung disebalik sifat mengagung-agungkan gewang ini lebih menguntung syarikat pembekal gewang, bukannya pemancing.

 

 

baca juga Korang Tanya Umpan Jawab – Warna Jig Yang Sepadan Dengan Kedalaman Lubuk?

Apa pendapat anda? Teruskan klik & share artikel kami ini. Terima kasih!

Jangan lupa LIKE, FOLLOW & SEE FIRST Facebook Majalah Umpan

Sudah subscribe channel Youtube umpan? Klik sekarang Youtube Umpan

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI