SOALAN:

Bila saya video memancing atau majalah memancing yang lama-lama, saya ada perasan kebanyakan rod yang dipakai jenis lama-lama yang ada roller (seperti gambar yang saya berikan).

Soalan saya, masih ada lagi rod macam tu sekarang ini dan dipakai untuk apa?

 

JAWAPAN:

Sebelum saya pergi terus kepada jawapan, mungkin ada baiknya juga buat sedikit penerangan tentang fungsi guides atau cincin pada joran.

IKLAN

Kita harus faham apa kegunaan cincin atau guide pada joran.

 

Peranan utama cincin adalah untuk membimbing (guide) tali keluar daripada kekili dengan lurus serta mengurangkan daya geseran pada tali utama.

Semakin besar hasil tangkapan maka semakin kuat tekanan kepada peralatan pancing. Justeru itu untuk pancingan hardcore, ia memerlukan cincin yang kuat dan berkuasa.

IKLAN

 

Kebiasaannya jenis cincin beroda yang dibina pada joran bertujuan untuk kegunaan menunda (trolling) atau memancing ikan yang memiliki daya renangan pantas yang dikenali sebagai ikan sukan (game fish).

 

Kebanyakan joran jenis pancing dasar dan menunda diperbuat menggunakan cincin beroda sebelum teknologi pembuatan cincin joran berkembang.

IKLAN

Cincin beroda dibuat supaya dapat menghindarkan geseran ketika tangsi keluar melaluinya dan seterusnya janaan haba terhadap dua objek yang bertemu pada kelajuan tinggi.

 

Roda yang berputar boleh mengurangkan geseran berbanding cincin statik. Apabila cincin yang diperbuat daripada bahan tahan hakisan seperti silikon karbid (SiC) memasuki pasaran, bahan ini terbukti lebih efisyen dan lebih baik berbanding roda.

 

Cincin jenis SiC diperbuat daripada seramik paling terbaik daya hakisan dan mampu mengurangkan janaan haba apabila tangsi melalui diatasnya (nyah haba) dengan kelajuan tinggi.

Dan tentu saja teknologi yang mahal menuntut belanja yang tinggi juga.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI