SOALAN

Saya sudah memahami dan menggunakan tanduk untuk pancingan dasar laut dalam.

Cuma kemusyilan saya adalah kenapa ada ketika apabila menggulung tali, saya dapati perambut masih juga berbelit pada tali utama atau lebih dikenali dengan gelaran panjat pokok?

 

JAWAPAN:

IKLAN

 

Apa yang berlaku kepada saudara ini melibatkan beberapa perkara tetapi perkara utama ialah soal panjang pendek tanduk dan perambut yang digunakan dan keduanya ialah kelajuan melepaskan umpan ke dasar atau kelajuan tali utama yang keluar dari kekili.

 

Berkaitan dengan jenis tanduk, jika lubuk dalam dan keadaan air itu laju, mungkin tanduk pendek sudah memadai, kerana tak ramai sukakan tanduk yang panjang sedepa.

IKLAN

Tapi jika arus mati dan lubuk pula dalam, maka tanduk yang panjang digalakkan seafdalnya separuh depa.

Ini bertujuan mengelakkan air mati merangsang terjadinya kes-kes umpan panjat pokok terutamanya jika kita melepaskan tali utama dengan kadar yang begitu cepat.

 

IKLAN

Begitu juga dengan halnya tali perambut panjang pendek. Namun yang lebih penting adalah cara melepaskan umpan.

Sebaiknya kita perhatikan dahulu keadaan perambut di dalam air. Apabila melihat keadaan perambut membuat mengikut arus barulah kita lepaskan tali utama dengan tempo yang sepadan.

 

Untuk mengurangkan risiko perambut berbelit dengan tali utama atau panjat pokok ini disarankan juga anda menggunakan perambut kejutan atau shock leader yang disambungkan pada tali utama (tali sulam) kira-kira 3-5 meter.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI