Memang terencat selera bila dihidangkan dengan pari asam pedas dengan nasi panas tapi bila nak suap ke mulut, bau hancing dari ikan pari tersebut terlebih dahulu menyucuk hidung. Mengapakah perkara sedemikian boleh terjadi? Apakah penyebabnya? Di bawah ini saya senaraikan beberapa sebab yang diperolehi dari beberapa sumber.

 

Pertama, ikan pari ini sebenarnya macam orang perempuan juga, ia beranak dam bukannya bertelur. Oleh yang demikian, dikatakan ada ketikanya pari ni datang bulan (period). Maka, bila pari ni datang bulan satu badan dia akan bau hancing.

 

Kedua, ketika menyiang ikan pari pastikan tidak terpotong bahagian pundi kencingnya. Sekiranya terpotong maka satu badan pari akan berbau hancing malah akan lebih teruk daripada bau ikan pari yang period tadi.

IKLAN

 

Untuk menghindari kejadian ini berlaku maka harulah bijak ketika memilih ikan pari untuk dibeli. Berikut dinyatakan sedikit tip membeli pari; pertama, semasa memilih kalau boleh pastikan isi ikan pari tersebut tidak bewarna gelap, sebaliknya berwarna cerah.

 

IKLAN

Kedua, cium terlebih dahulu sama ada bau hancing atau pun tidak. Tidak perlu malu untuk melakukan perkara ini. Ketiga, selepas tangkap atau beli ikan pari haruslah ditelangkupkan badannya. Jangan biarkan ia terlentang kerana sekiranya ia kencing maka tak kenalah pada badannya.

 

Sekiranya terbeli juga ikan pari yang berbau hancing, ia mestilah dineutralkan dengan bahan asid seperti air perahan limau, lemon, cuka atau asam jawa. Inilah sebabnya kita mesti gunakan asam jawa dan sedikit garam untuk perapkan ikan pari selama 20 minit sebelum masak dan bersihkan dengan membilas air bersih.

IKLAN

 

Korang Tanya Umpan Jawab – Cara Untuk Hilangkan Bau Hancing Ikan Pari??

 

 

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI