Admin banyak menerima soalan dalam inbox Facebook Majalah Umpan berkenaan umpan yang sesuai untuk memancing di sangkar ikan, kelong dan rumah rakit. Pada awalnya admin ingin beri maklum balas secara langsung di segmen tersebut, tetapi berubah fikiran untuk berkongsi di ruangan ini agar ia dapat disebarkan dengan lebih meluas.

 

Sama ada port memancing di sangkar ikan, rumah rakit dan kelong… ketiga-tiga port memancing ini berkongsi perairan yang sama.

 

Lazimnya ketiga-tiga port memancing ini didirikan di kawasan muara atau persisir laut perairan air masin. Oleh yang demikian, kesemua cadangan umpan terbaik yang admin sediakan ini sesuai digunakan.

 

Ketahui Umpan Terbaik Bagi Pancingan Kelong

 

Udang (hidup dan mati), umpun-umpun serta apollo merupakan umpan dan barang yang bawa jika memancing di sangkar ikan, rumah rakit dan juga kelong. Anda juga boleh bawa umpan alternatif lain seperti ikan dan sotong untuk dijadikan umpan potong atau hirisan.

IKLAN

 

Sama ada udang hidup atau mati merupakan umpan terbaik untuk target ikan gred A atau bersaiz besar.

 

Boleh dikatakan hampir semua spesies ikan muara atau persisir pantai menjadikan udang sebagai sumber makanan utama. Sebaiknya bawa udang hidup kerana walaupun sudah mati ia masih terbaik untuk dijadikan umpan segar.

 

Ketahui Umpan Terbaik Bagi Pancingan Kelong

IKLAN

 

Umpun-umpun terutamanya umpun-umpun sarang merupakan umpan terbaik untuk spesies tak bersisik seperti sembilang, duri, ketuka atau pari.

 

Ikan-ikan ini sememangnya spesies yang sering ditemui di kawasan port memancing ini. Selain itu ikan-ikan gred A juga turut membaham umpun-umpun jika ditemui. Malah admin sendiri pernah menaikkan siakap 6kg menggunakan umpan umpun-umpun sarang di kelong.

 

IKLAN

Ketahui Umpan Terbaik Bagi Pancingan Kelong

 

Apollo terutamanya bersaiz kecil (4-8) perlu dibawa kerana ia boleh digunakan untuk mencari umpan ikan hidup seperti bilis dan tamban.

 

Kedua-dua ikan ini merupakan umpan terbaik jika digunakan ketika hidup atau masih segar. Malah apollo juga boleh digunakan sebagai teknik perambut.

 

Ketahui Umpan Terbaik Bagi Pancingan Kelong

 

Dengan meletakkan umpan pada mata kail apollo, anda berpeluang untuk memancing ikan gelama, bebolos, daun baru dan sebagainya.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI