Pemancing jenis ini biasanya suka set pancing yang tak sepadan dengan spesies buruan. Contohnya pakai joran PE0.5-1.0 dengan kekuatan tali 10lb untuk memancing ikan layaran. Bila berjaya, dengan bangganya canang satu dunia. Masalahnya, ahli trip yang lain terpaksa beri ruang, masa dan jadi penonton berejam lamanya untuk dia mencapai misinya. Kalau trip itu dia payung kembang tak jadi mengapalah jugak. Lagi pedih, dia langsung tak rasa bersalah.

 

IKLAN

Korang pasti akan berjumpa dengan pemancing jenis ini. Ada yang suka meminta bantuan ikatkan mata kail atau buat FG knot. Ada juga yang suka meminta alatan kelengkapan memancing macam perambut, mata kail, swivel dan macam-macamlah lagi. Tapi yang paling tak tahan kalau ada jenis yang bukan tak boleh buat sendiri atau tak ada semua peralatan tersebut tetapi memang jenis suka meminta.

 

IKLAN

Pemancing jenis ini memang sukar untuk menepati masa. Untuk mengenali pemancing jenis ini jangan terus diajak sertai trip besar. Uji dulu dengan beberapa sesi ngeteh. Kalau dia datang tepat pada masanya atau sekadar beberapa minit lewat, boleh la ajak join trip. Tapi kalau setiap ngeteh, tak pernahnya tak datang lewat, ada baiknya abaikan saja jika dia nak join trip. Pemancing jenis ini biasanya boleh menyebabkan trip terpaksa dibatalkan.

IKLAN

 

Apa reaksi korang kalau dah berejam tunggu kat jeti atau kat mana-mana, batang hidungnya masih tak nampak. Whatsapp tak berbalas dan nak call pun tak dapat. Selepas hari habis trip atau trip terpaksa dibatalkan, baru boleh contact dan tanpa rasa bersalah dia boleh cakap terlupa.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI