Spesies C. carpio ni jugak dikenali dengan nama Inggerisnya sebagai common carp dan taburannya merata di seluruh dunia! Di Malaysia… ikan common carp ini dikenali sebagai ikan lee koh atau leekoh dan likoh. Dah nama pun carp… jadi ikan ni memang keturunan ikan kap.

 

Ikan leekoh ini bukanlah ikan native Malaysia… sebaliknya ianya juga ikan pendatang. Ia berasal dari China dan diternak di China sejak dari tahun 457 selepas Masihi dan dibawa ke Eropah pada tahun 1150 masihi, dan dibawa ke England pada tahun 1946 masihi dari Austria.

 

Ketahui Sejarah Ringkas Spesies Kap Bergelar Leekoh

 

Di Austria pulak ia diternak sejak tahun 1227 masihi! Bayangkan la… orang putih pun makan ikan yang terlantar kaku atas meja ni… kita pun sama hebat dengan warga England… Austria… hahaha!

 

Di Malaysia… ikan leekoh ini banyak berada di kolam, lombong dan sedikit di sungai. Memandangkan ianya sejenis carp dengan tabiat pemakan rumpair dan tanaman dalam air… ianya adalah omnivor.

IKLAN

 

Ketahui Sejarah Ringkas Spesies Kap Bergelar Leekoh

 

Ikan leekoh ini aktif makan pada waktu siang… namun ianya boleh berubah tabiat makan ikut waktu persekitaran. Ikan leekoh yang sihat dan hidup di persekitaran yang baik biasanya cantik warnanya.

 

Ikan leekoh ni agak unik di mana walaupun ianya hanya sejenis tetapi ianya boleh menghasilkan anak yang berwarna berbeza (variati atau ras). Ibu yang berwarna emas boleh menghasilkan ikan leekoh yang berwarna hijau zaitun dan adakalanya berwarna putih berkilat (dipanggil kap cermin).

IKLAN

 

Ketahui Sejarah Ringkas Spesies Kap Bergelar Leekoh

 

Sedangkan ianya spesies yang sama… seperti kucing hitam yang melahirkan anak berwarna oren… sedangkan dari induk yang sama.

 

IKLAN

Ikan leekoh ini mempunyai badan yang bulat… sisik yang besar… dan mempunyai ekor V yang tebal pangkal ekornya. Ia mempunyai sirip dorsal yang sangat panjang… dan sirip bawah yang pelvik.

 

Mulutnya terkehadapan dan menjuih sikit ke bawah menunjukkan ianya adalah jenis bottom feeder.

 

Ketahui Sejarah Ringkas Spesies Kap Bergelar Leekoh

 

Isi ikan leekoh ini sangat lembut dan cepat rosak. Kompartment perutnya pnn besar dan tebal dan lembik. Disebabkan ikan leekoh ni isinya lembut… sebab itulah warga Eropah dapat terima ikan leekoh ni dalam senarai menu mereka.

 

(Sumber – Wan Aquarish)

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI