Sejak dari kecil saya cukup menggemari ikan kerisi. Khususnya ikan kerisi bersaiz kasar yang digoreng dengan sisiknya sekali. Disebabkan terlalu menggemarinya, saya sedia ditugaskan untuk menyiang ikan ini.

 

Boleh dikatakan setiap kali menyiang ikan kerisi, saya akan temui ada sejenis ulat seperti kutu yang besar berada di dalam mulut ikan. Saya menyangka ia adalah sejenis udang laut yang menjadi makanan ikan.

 

Apabila bergelar seorang pemancing, saya ditemukan sekali lagi ulat ini ketika memancing di Kuala Rompin. Lantas saya menjadikannya umpan dan ternyata berhasil. Oleh kerana kerana itu tanggapan tersebut terus kekal dalam minda.

 

Ketahui Parasit Yang Sering Ditemui Dalam Mulut Ikan!!

 

IKLAN

Setelah bergelar fishing journalist barulah saya tahu rupa-rupanya ulat itu sejenis parasit. Cymothoa exigua adalah krustasea parasit yang termasuk dalam keluarga Cymothoidae. Parasit ini memasuki ikan melalui insang, dan kemudian menempel di lidah ikan.

Parasit betina menempel di lidah, sementara parasit jantan menempel di lingkungan insang di bawah dan di belakang parasit betina.

 

Cymothoa exigua betina memiliki panjang sekitar 8–29 mm dan lebar sekitar 4–14 mm. Sementara yang jantan memiliki panjang sekitar 7–15 mm dan lebar sekitar 3–7 mm.

Parasit ini menghisap darah melalui kaki cakar hadapannya sehingga lidah ikan mengalami simpton atrophy akibat kekurangan darah.

 

IKLAN

Ketahui Parasit Yang Sering Ditemui Dalam Mulut Ikan!!

 

Cymothoa exigua kemudian menggantikan lidah ikan dengan menempelkan tubuhnya sendiri ke otot potongan lidah. Ikan tersebut mampu menggunakan parasit tersebut seperti lidah biasa.

Dalam erti kata lain parasit ini tidak mengakibatkan kerusakan besar bagi ikan yang menjadi rumahnya.

C. exigua dianggap tidak berbahaya bagi manusia kecuali jika disentuh kerana akan terkesan dengan gigitannya.

IKLAN

 

Di Puerto Rico, C. exigua pernah menjadi subjek dalam tuntutan mahkamah terhadap penguasaha pasar spesies ini ditemui di ikan snapperyang berasal dari Pasifik Timur, kerana menyangka ia haiwan beracun.

 

Ketahui Parasit Yang Sering Ditemui Dalam Mulut Ikan!!

 

Apa pendapat anda? Teruskan klik & share artikel kami ini. Terima kasih!

Jangan lupa LIKE, FOLLOW & SEE FIRST Facebook Majalah Umpan

Sudah subscribe channel Youtube umpan? Klik sekarang Youtube Umpan

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI