Tidak kira apa perairan air tawar, ikan cenderung menjadikan beberapa spot untuk berkumpul, bermain dan mencari makan. Jika anda ingin memperoleh hasil ketika memancing di kawasan perairan ini maka anda harus mengenal pasti spot-spot berikut terutamanya di parit atau paya.

 

Rumput bersemak

Kawasan rumput dan bersemak di dalam paya merupakan spot kegemaran ikan-ikan pemangsa seperti haruan, toman atau mungkin juga sebarau. Teknik pancingan yang sesuai ialah mengilat mengunakan umpan tiruan seperti jumpfrog atau soft plastic.

 

Ketahui Lubuk Utama Ikan Air Tawar

 

Rerumput samai pendek

Di kawasan yang banyak rerumput samai pendek ini biasanya terdapat lubang yang menjadi tumpuan anak-anak ikan. Lontarkan umpan anda di lubang ini kerana jika ada banyak ikan kecil maka lambat-laut akan datang ikan pemangsa atau ikan yang lebih besar.

 

Ketahui Lubuk Utama Ikan Air Tawar

IKLAN

 

Tumpukan ranting atau pokok tumbang

Dalam tumpukan ranting yang terbentuk di suatu sudut paya atau rawa biasanya terdapat ikan yang mencari makan dengan memakan serangga atau makanan hanyut yang tersekat pada tumpukan ranting. Ikan kaloi biasanya memang gemar berlegar di kawasan ini.

 

Ketahui Lubuk Utama Ikan Air Tawar

 

Perbatasan air

IKLAN

Di paya atau tasik kecil kecil biasanya ada kawasan yang perbatasan air cetek dengan air dalam. Sepanjang perbatasan itu merupakan lokasi berkumpulnya anak-anak ikan. Banyaknya anak ikan inilah yang membuatkan ikan-ikan predator gemar meronda di kawasan ini.

 

Ketahui Lubuk Utama Ikan Air Tawar

 

Kawasan berlekuk atau teluk kecil

Di paya atau tasik kecil khususnya di kawasan pinggir terdapat kawasan yang berbentuk lekukan atau teluk yang kecil. Di bahagian lekukan yang agak dalam, biasanya menjadi tempat persembunyian ikan-ikan yang hidup di dasar.

 

IKLAN

Ketahui Lubuk Utama Ikan Air Tawar

 

Pintu air

Apa yang dimaksudkan pintu air ialah lokasi masuknya air ke dalam paya atau tasik kecil. Di kawasan ini biasanya ikan-ikan predator akan menunggu dan menyerang hendap anak-anak ikan dengan agresif. Jangan lepaskan peluang untuk memancing di kawasan ini sama ada menggunakan umpan tiruan ataupun umpan alami.

 

Ketahui Lubuk Utama Ikan Air Tawar

 

Tanjung daratan

Jika ada lokasi daratan yang menghela ke paya atau tasik kecil seperti tanjung, ia juga merupakan lokasi yang banyak dihuni oleh ikan. Spot-spot ini juga biasanya digemari oleh pemancing kerana dapat melabuhkan umpan atau memancing tanpa banyak rintangan.

 

Ketahui Lubuk Utama Ikan Air Tawar

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI