Dari aspek morfologi, gelama kuning (juga digelar gelama pisang) mudah dikenali walaupun terdapat sekurang-kurangnya 15 jenis gelama yang terdapat di perairan negara kita berpandukan kepada bentuk dan warna sisik yang halus terdapat pada badannya.

 

Saya kategorikan 2 dari 15 spesies gelama ialah gelama kuning berpandukan bentuk badan sama kecuali warna berlainan sedikit. Jenis yang dibezakan untuk spesies ini berpandukan kepada bentuk pada bahagian mulut, gigi serta saiz badan.

 

Ketahui Keistimewaan Gelama Kuning

 

Orang barat memanggil spesies ini sebagai croaker kerana bunyi yang dikeluarkan seperti `krook’ berulang kali sebaik sahaja dinaikkan dari air. Tidak semua spesies gelama mengeluarkan bunyi yang kuat di dalam air. Bunyi ini bukan saja dapat didengar di luar malah di dalam air.

Bunyi inilah yang dikesan oleh juruselam atau nelayan berpengalaman bagi menjalankan aktiviti menjaring.

IKLAN

 

Ketahui Keistimewaan Gelama Kuning

 

Tidak semua gelama mengeluarkan bunyi yang jelas di dalam air. Gelama Kuning adalah salah seekor gelama yang kuat bunyinya walapun bersaiz kecil. Paling kuat adalah ibu gelama yang boleh kita dengari walaupun berada di atas air sedalam 40 kaki. Bunyi juga boleh menentukan saiz, jenis dan besar kumpulan ikan ini dibawah air.

 

Ikan ini dikatakan adalah jenis hidupan marin (laut) tapi kebanyakan boleh ditemui di kawasan muara sungai. Hampir keseluruhan spesies gelama tertumpu kepada kawasan dasar berpasir, lumpur, berselut pada bahagian dasar untuk mencari makanan. Ia mudah diperolehi di kawasan muara dan jarang berada di kawasan batu karang.

IKLAN

 

Ketahui Keistimewaan Gelama Kuning

 

Ia juga di dapati berkongsi laluan dan habitat bersama ikan tirusan (gelama besar), selampai (spesies gelama besar seperti tirusan tetapi lebih kurus memanjang), gelama papan, pari tanjung, tetuka, kurau dan duri malim. Ini berdasarkan andaian saya pada spesies yang turut sama di naikkan di lubuk yang sama ketika memburu gelama kuning.

 

Begitu pun kebanyakan pencarian saya untuk gelama kuning tertumpu kepada lubuk 40 kaki ke atas dan asas berpasir di Pelabuhan Kelang.

IKLAN

 

Ketahui Keistimewaan Gelama Kuning

 

Warna sisik gelama kuning yang dipancing jelas menunjukkan ia sentiasa berada di lingkungan air jernih. Warnanya kekal kuning keemasan dan keperakan. Sisik gelama kuning sentiasa berkilau amat cantik di pandang. Saya jarang dapat gelama ini di kawasan cetek (lubuk yang boleh di pancing ketika air pasang sahaja).

 

Gelama kuning secara keseluruhan adalah spesies yang berkelompok dan bergerak secara berkumpulan sederhana. Ini berdasarkan pengamatan saya. Jarang sesekali ia menyerang umpan secara berterusan. Aktif ketika hujung surut sehingga pertengahan air pasang. Cara ia melawan pancing amat seronok dinikmati bersesuaian dengan kelas peralatan yang digunakan.

 

Ketahui Keistimewaan Gelama Kuning

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI