Neolissochilus adalah genus ikan dalam keluarga Cyprinidae yang berasal dari habitat air tawar di Asia yang sering dikelompokkan dengan mahseer. Taksonomi ikan ini masih kurang jelas kerana terdapat beberapa kekeliruan dan pertindihan nama spesiesnya.

 

Terdapat 28 spesies yang diiktiraf dalam genus ini dan 3 spesies ikan tengas yang utama di Malaysia iaitu:

Neolissochilus hexagonolepis (Semakin sukar untuk ditemui di Malaysia)

Neolissochilus hendersoni (saiz ikan dewasanya lebih kecil dari spesies soroides)

Neolissochilus soroides

Ikan daun (Poropuntius smedleyi) juga mirip dengan ikan tengas tetapi berlainan genus dari Neolissochilus sp.

 

IKLAN

Ciri-ciri fizikal

Ikan tengas berbadan bulat dengan seluruh badan diselimuti sisik putih perak berkilauan. Mempunyai sepasang mata bulat dan jernih. Ia suka bergerak aktif, mundar-mandir ke sana ke mari tidak suka menyepi diri.

Bentuk kepalanya lebih besar dan lebar daripada kelah. Bawah dagunya tidak terdapat lekok (seakan lesung pipit) sebagaimana ikan kelah. Boleh dikelaskan sebagai ikan demersal. Banyak menghabiskan masa di dasar sungai berpasir.

 

Definasi bagi habitat utama ikan-ikan dari genus ini adalah di tanah lembap (wetland) sungai, anak sungai, jeram [termasuk air terjun] dengan air yang mengalir deras dan jernih, kebanyakannya di sungai yang berkecerunan tinggi dan rendah dan ia juga boleh membiak di kolam dengan air yang mengalir.

IKLAN

 

Taburannya meluas di Asia. Pelbagai jenis ikan ini berasal dari Vietnam di timur dan China di utara, melalui Myanmar, Laos, Kemboja, Thailand, Malaysia, Indonesia, dan di Asia selatan termasuk Semenanjung India, Pakistan, Bangladesh, Afghanistan, Bhutan dan Nepal.

 

Ikan ini membesar di sungai berjeram dan sungai yang berbatu yang mengalir dengan deras, terutamanya di tengah-tengah sungai.

Ia bersifat omnivorous dan secara amnya, seperti genus kap yang lain, ikan tengas ini adalah dari jenis omnivor yang memakan serangga-serangga kecil, alga dan tumbuhan-tumbuhan air tawar.

IKLAN

Ikan dewasa biasanya makan filamen alga hijau, larva chironomid, krustasea dan kumbang air bahkan juga buah-buahan yang jatuh dari atas pokok.

 

Mereka berhijrah ke hulu semasa musim pembiakan di mana kebanyakan spesies dipercayai naik ke aliran deras dengan dasar berbatu untuk pembenihan. Pembenihan biasanya berlaku dari bulan April hingga Oktober dengan puncak pada bulan Ogos hingga September.

 

Ikan tengas jantan mencapai kematangan pada saiz 9 cm dan ianya mampu membesar sehingga 120 cm (3.937 kaki) dan berat mencapai 11kg (24.3 paun). Capaian terbesar hingga 1.2 m (3.9 kaki) panjang, tetapi kebanyakan spesies jauh lebih kecil.

 

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI