Kami bernasib baik kerana dalam trip Sebarau Bukan Sebarang Gurau di Berau ini secara berlapang dada menerima saranan Azuan Man aka Pak One terlebih dahulu. Pak One yang sudah menimba pengalaman beberapa memancing di Berau merumuskan satu ayat saja… `budak gemuk!’.

 

Budak gemuk yang dimaksudkan oleh Pak One ialah merujuk gewang Rapala Fat Rap. Namun, carilah apa brand sekalipun asalkan gewang memiliki profile bulat. Dan lebih bagus gewang yang bulat, kontot dan selaman cetek. Gewang murah pun tak mengapa. Pak One membuktikan sendiri gewang bernilai RM7 sahaja berjaya mendaratkan sebarau dan juga kelah merah.

 

Ketahui Gewang Laku Keras & Teknik Casting Di Berau
Warna gewang tidak menjadi masalah. Buktinya kelah ni menyambar gewang berwarna biru silver!

 

Dalam trip ini gewang yang dianggap berstatus tahyul adalah Rapala Fat Rap 5cm dan 7cm sama ada selaman cetek mahupun selaman dalam. Selain sebarau, ikan-ikan lain turut melahap gewang ini. Gewang selaman cetek disarankan di sini adalah kerana Sungai Gay (anak sungai Kelay yang merupakan lubuk utama) terdiri jeram-jeram cetek berbatu.

 

IKLAN

Penggunaan gewang selaman berkesan di sungai utama (Sungai Kelay) yang lebih dalam. Namun kebanyakan ahli trip yang menggunakan gewang selaman dalam berakhir dengan kekecewaan akibat tidak dapat diselamatkan apabila tersangkut pada celahan batu terutamanya di kawasan jeram.

 

Ketahui Gewang Laku Keras & Teknik Casting Di Berau

 

Set peralatan yang disarankan; rod 10-20 lb memadai panjang maksimum 6’ kerana ia lebih senang untuk melontar gewang khususnya di ulu sungai yang sempit. Tali sulam sekurang-kurangnya 20lb dengan leader floroucarbon 30lb.

IKLAN

 

Kekili menegak atau mendatar boleh digunakan asalkan memiliki gear ratio tinggi kerana perlu menggayakan gewang dengan sempurna di kawasan jeram. Mata kail sama ada mata tiga atau mata tunggal berkuatan sekurang-kurangnya 4X.

 

Ketahui Gewang Laku Keras & Teknik Casting Di Berau

 

IKLAN

Penggunaan jaket keselamatan adalah diwajibkan sama ada anda casting di atas bot mahupun menebing di kawasan jeram berbatu. Risiko tergelincir di atas batuan dan terjatuh ke dalam arus jeram yang deras amat tinggi. Disarankan menggunakan jaket keselamatan dari jenis foam kerana ia bukan saja sesuai untuk bermain air malah tidak menimbulkan sebarang masalah ketika pemeriksaan di lapangan terbang.

 

Ketahui Gewang Laku Keras & Teknik Casting Di Berau

 

Sekiranya anda berhajat untuk menerima strike kelah merah, carilah spot-spot di mana terdapatnya pokok di tebing sungai. Banyak strike yang kami terima terutamanya di bawah pokok yang mana buahnya menjadi makanan ikan kelah. Sementara corak strike sebarau pula lebih kurang sama saja di sungai pergunungan negara kita.

 

Ketahui Gewang Laku Keras & Teknik Casting Di Berau

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI